vuurgoudhaantje

vuurgoudhaantje

Zo af en toe vraag ik je om niet te letten op de kwaliteit van de foto. Dat ga ik nu nog eens doen, dank voor je begrip! Van ver zag ik aan de zwemvijver een badend en drinkend goudhaantje (Regulus regulus). Ons allerkleinste Europees vogeltje heb ik nog nooit vastgelegd dus deze kans kon ik niet laten liggen. 1 foto en weg was ie. Wel gratis gebruikmaken van onze infrastructuur maar eens wat foto's laten nemen, hola, dat is te veel gevraagd!

Inzoomend op het povere resultaat zag ik dat het niet echt een goudhaantje was maar wel een vuurgoudhaantje* (Regulus ignicapillus). Deze heeft een duidelijke witte wenkbrauwstreep, iets wat de goudhaan niet heeft. De vuurgoudhaan is niet zeldzaam -wel schaarser dan de goudhaan- maar voor onze tuin is het toch weer een nieuwe soort. 

(* bevestigd door Koen Leysen van Natuurpunt waarvoor dank)


Reacties

Mooie waarneming - beetje flou dat wel ;-)
Heb ik nog nooit voor de lens gekregen, wel het gewone goudhaantje en op Madeira de lokale endemische ondersoort van het vuurgoudhaantje. Je moet gedulle vlug zijn.
Muggenbeet zei…
Het moest zo snel gaan dat het vogeltje al weg was eer ik het kon scherpstellen (eer ik het vond op mijn live-view van de kodak).
Anoniem zei…
Mooie waarneming. heb er hier vorig jaar ééntje uit de klauwen van de kat kunnen redden. Sindsdien draagt de kat een bel ;-)
Anoniem zei…
Mooi vogeltje. Maar echt onbeschaamd om zomaar een bad te komen nemen en dan zonder scherp portret weg te vliegen. Maar ik weet uit ervaring met het goudhaantje dat je verdomme snel moet zijn!