dagpauwoog op Sedum in volle bloei
Deze vlinders hebben het duidelijk naar hun zin. Ze zijn zo geconcentreerd bezig met hun culinaire bezigheid dat ze zich gewillig laten fotograferen. Iets wat ik jammer genoeg niet kan zeggen van de vele schitterende libellen, groene en blauwe, die zo zenuwachtig tekeergaan dat ik er in de verste verte niet in slaag om ze scherp op een foto te krijgen.
Maar nog beter dat dan de luiwammessen die ik enkele dagen geleden ontmoette in de ringgracht nabij recreatiedomein De Halve Maan in Diest. Zat daar toch wel een tweetal roodwangschildpadden te zonnen op een omgevallen boom in het water zeker? Mooi op het eerste zicht maar wat doen die beesten uit Amerika en/of Mexico in Vlaams-Brabant?
roodwangschildpad in het wild
vlakbij de Halve Maan in Diest
Ongetwijfeld betreft het hier weer gedumpte exemplaren. Waarschijnlijk ooit gekocht in een of ander tuincentrum of dierenwinkel en dan, als 't beestje te groot geworden is of het plastieken bakje te klein, maar in de natuur achtergelaten. Ook in het kanaal Leopoldsburg-Blauwe Kei Lommel krioelt het van deze schildpadden. Ik dacht dat de verkoop van deze exoten verboden is maar toch kom ik ze nog steeds in tuincentra tegen. Wie maakt eindelijk eens komaf met deze bedenkelijke commerce?
In onze contreien heeft deze schildpad geen natuurlijke vijanden tenzij men binnenkort ook begint met het dumpen van krokodillen of grote roofvogels. Ze worden piepklein verkocht en doen kinderhartjes smelten. Toch worden het grote beesten die absoluut niet thuishoren in een aquarium, een tuinvijver of in onze grachten en rivieren. Zet dan liever een aantal vlinderlokkende struiken en bloemen. Spektakel verzekerd en wat agressiviteit (een schildpad heeft stevige kaken), kak, aangepaste diëten en mogelijke ziektes betreft, duizend keer een betere keuze. Niet al wat fotogeniek is, is een goede zaak.
Ze krijgen die schildpadden mee op de kermis. Vroeger toch.
BeantwoordenVerwijderenhet is niet te schatten, en dit terwijl er ondertussen zoveel opvangcentra zijn zoals het schildpaddeneiland en het vogel-en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder.
BeantwoordenVerwijderenNooit gedacht dat die beesten onze strenge winters overleefden. Allé, toch niet in the wild.
BeantwoordenVerwijderen@boerenerf: overwinteren is geen probleem zo blijkt. Er is wel nog twijfel of ze zich kunnen voortplanten in ons koude klimaat.
BeantwoordenVerwijderenIn het Sea Life Center in Blankenberge hebben ze sinds kort ook een buitenopvang voor deze schildpadden. Allemaal gevonden of gedoneerde exemplaren. Ze zitten er met honderden. Schrijnend, vooral als je weet dat de roodwangschildpad al geruime tijd op de Rode Lijst voorkomt.
BeantwoordenVerwijderenRoodwangschildpadden zijn idd verboden om te verkopen. De commercie is daarna overgeschakeld op Geelwangschildpadden (tot die dan weer verboden worden en er weer een andere soort uitgebuit wordt). Tja...
BeantwoordenVerwijderenDat gezegd zijnde wordt de impact van die beestjes op ons milieu soms wel overschat. Ze kunnen zich hier niet voortplanten (te koud) en de grote exemplaren eten vooral plantaardig voedsel.