18 september 2011

vlinderweer

Wie in zijn tuin herfstasters of partijen sedum staan heeft, zal bij het zonnige weer van vandaag met grote waarschijnlijkheid vlinders waargenomen hebben. Vlinders vinden bij deze nazomerbloeiers nog lekkere nectar. Ik telde vandaag een gehakkelde aurelia en een groep van 7 dagpauwogen. Aan de kleurenpracht en de gaafheid van hun vleugels te zien moeten het nog  jonge exemplaren geweest zijn. De 4 ogen in de vleugels verklaren meteen waaraan  deze vlinder zijn naam ontleend heeft.

 dagpauwoog op Sedum in volle bloei

Deze vlinders hebben het duidelijk naar hun zin. Ze zijn zo geconcentreerd bezig met hun culinaire bezigheid dat ze zich gewillig laten fotograferen. Iets wat ik jammer genoeg niet kan zeggen van de vele schitterende libellen, groene en blauwe, die zo zenuwachtig tekeergaan dat ik er in de verste verte niet in slaag om ze scherp op een foto te krijgen. 

Maar nog beter dat dan de luiwammessen die ik enkele dagen geleden ontmoette in de ringgracht nabij recreatiedomein De Halve Maan in Diest. Zat daar toch wel een tweetal roodwangschildpadden te zonnen op een omgevallen boom in het water zeker? Mooi op het eerste zicht maar wat doen die beesten uit Amerika en/of Mexico in Vlaams-Brabant?

roodwangschildpad in het wild 
vlakbij de Halve Maan in Diest

Ongetwijfeld betreft het hier weer gedumpte exemplaren. Waarschijnlijk ooit gekocht in een of ander tuincentrum of dierenwinkel en dan, als 't beestje te groot geworden is of het plastieken bakje te klein, maar in de natuur achtergelaten. Ook in het kanaal Leopoldsburg-Blauwe Kei Lommel krioelt het van deze schildpadden. Ik dacht dat de verkoop van deze exoten verboden is maar toch kom ik ze nog steeds in tuincentra tegen. Wie maakt eindelijk eens komaf met deze bedenkelijke commerce?

In onze contreien heeft deze schildpad geen natuurlijke vijanden tenzij men binnenkort ook begint met het dumpen van krokodillen of grote roofvogels. Ze worden piepklein verkocht en doen kinderhartjes smelten. Toch worden het grote beesten die absoluut niet thuishoren in een aquarium, een tuinvijver of in onze grachten en rivieren. Zet dan liever een aantal vlinderlokkende struiken en bloemen. Spektakel verzekerd en wat agressiviteit (een schildpad heeft stevige kaken), kak, aangepaste diëten en mogelijke ziektes betreft, duizend keer een betere keuze. Niet al wat fotogeniek is, is een goede zaak.

6 opmerkingen:

 1. Ze krijgen die schildpadden mee op de kermis. Vroeger toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het is niet te schatten, en dit terwijl er ondertussen zoveel opvangcentra zijn zoals het schildpaddeneiland en het vogel-en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nooit gedacht dat die beesten onze strenge winters overleefden. Allé, toch niet in the wild.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @boerenerf: overwinteren is geen probleem zo blijkt. Er is wel nog twijfel of ze zich kunnen voortplanten in ons koude klimaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In het Sea Life Center in Blankenberge hebben ze sinds kort ook een buitenopvang voor deze schildpadden. Allemaal gevonden of gedoneerde exemplaren. Ze zitten er met honderden. Schrijnend, vooral als je weet dat de roodwangschildpad al geruime tijd op de Rode Lijst voorkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Roodwangschildpadden zijn idd verboden om te verkopen. De commercie is daarna overgeschakeld op Geelwangschildpadden (tot die dan weer verboden worden en er weer een andere soort uitgebuit wordt). Tja...

  Dat gezegd zijnde wordt de impact van die beestjes op ons milieu soms wel overschat. Ze kunnen zich hier niet voortplanten (te koud) en de grote exemplaren eten vooral plantaardig voedsel.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.