25 september 2011

sedum maakt naam waar

De Sedum spectabile heeft vandaag met glans aangetoond dat hij een prima vlinderplant is. In de herfsttuin is hij als nectarbron een onmisbare plant. Ook de asters worden veel bezocht maar het is overduidelijk dat de vlinders de Sedum beschouwen als een Grand Cru.

de atalanta 

de dagpauwoog

de gehakkelde aurelia

Een twintigtal vlinders vulde vandaag het buikje in het gemengde boshoekje met hemelsleutel (sedum) en asters (een 4-tal soorten waarvan het merendeel 'Asran'). Een grote groep dagpauwogen, een klein koolwitje, een bont zandoogje, een drietal gehakkelde aurelia's en een kleinere groep atalanta's waren van de partij. Tijdens de zomer heb ik dit jaar nooit zoveel vlinders gezien als vandaag. Toch valt het me op dat er dit jaar weer geen distelvlinders te bespeuren zijn. En helemaal slecht gaat het met de kleine vos (met het blauwe randje onderaan de vleugels). In de moestuin van Palac Lenno (Polen) heb ik er nog gezien, maar in de eigen tuin is het misschien al 10 jaar geleden. 


2 opmerkingen:

 1. Vandaag inderdaad meer vlinders dan in de zomer!
  Veel bonte zandoogjes hier, en verder dezelfde soorten als bij jou.
  De kleine vos leek vorig jaar een beetje aan het herstellen, toen heb ik er zelfs een keer drie verschillende op een week geteld (foto's gemaakt en de tekening op de vleugels minutieus vergeleken). Dit jaar heb ik er maar twee gezien.
  Gisteren zag ik hier nog een kleine vuurvlinders.
  Gamma-uiltjes, die hier anders met tientallen rondvliegen, zag ik deze zomer niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zag dit weekend ook meer vlinders dan in de zomer. Ook dezelfde soorten als bij jou. Eentje kwam zelfs op mijn boek zitten :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.