Pagina's

16 augustus 2011

Het Blauwe Wonder

Maar Muggenbeet toch, wat voor een foto hebt ge nu weeral op 't internet gezet? Wel, probeer maar eens te raden zonder naar de tweede foto te kijken.

Schaduw van 6 mensen in het gras

Het was in feite een ideetje van onze kleinste dochter die onze schaduw in de grasweide opmerkte. Helemaal rechts sta ik terwijl ik de foto neem. En de constructie die zo'n grillige schaduw werpt, wel dat is wat ze in Dresden 'Het Blauwe Wonder' noemen. Een magnifieke stalen brug over de Elbe die Blasewitz en Loshwitz, twee sjiekere buurten vlakbij Dresden, met elkaar verbindt. Wie in de stad van de Frauenkirche en de Zwinger vertoeft, zal er geen spijt van krijgen dat hij hiervoor een ommetje maakt. 

De 4 kinderen (alweer een ijsje!) voordat we over de brug wandelden

De blauwe brug, vandaar de naam, werd opengesteld in 1893 en maakt tussen de 2 betonnen pijlers een overspanning van maar liefst 146 meter. In die tijd was dat een technologisch hoogstandje. De brug hangt 12 meter boven het wateroppervlak. Tot 1985 reed zelfs de tram over deze brug maar omwille van de ouderdom werd het brugverkeer gelimiteerd. Claus Köpcke tekende de brug. De werken werden uitgevoerd onder leiding van ingenieur Hans Krüger. Köpcke en Krüger bouwden eerder al de Oschütstalbrücke in Weida en de Spoorwegbrug over de Elbe in Dresden. Wonder boven kwam de brug ongehavend uit de tweede wereldoorlog niettegenstaande het barokke Dresden op 13 februari 1945 volledig plat werd gebombardeerd.

Zoals vele Duitsers dat doen, kan je je naast de brug neervlijen op de oevers van de Elbe voor een picknick of een ijsje. De kans is groot dat je snel gezelschap krijgt van één van de vele leden van de oudste stoombootvloot ter wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.