29 augustus 2011

dagelijks gezelschap

Vroeger nooit gezien maar tegenwoordig dagelijks gezelschap: een tweetal jonge boomklevers die in mijn naaldbomen al hakkend en pulkend op zoek zijn naar insecten. Hun spechtachtig gedrag trekt de aandacht. Alhoewel ze nog erg klein zijn en hun vederkleed tegen de schors van de grove den nauwelijks afsteekt, is het dankzij hun typisch geluid niet erg moeilijk om ze in het bos te vinden.

Dit moeten er twee zijn uit het succesvolle nest bij mijn vader, enkele huizen terug richting Tessenderlo-centrum. Hij had het geluk dat er een koppeltje hield in één van zijn nestkastjes. Zij metselden mooi het vlieggat op maat, wij hebben er uren naar het aandragen van beestjes gekeken en op een dag waren de jongen uitgevlogen. Mooi. En vandaar dat ik, gezeten bij de waterleliepoel, dagdagelijks een mooi schouwspel krijg voorgeschoteld. Wanneer dan ook nog de goudhaantjes tevoorschijn komen, eveneens om op insectenjacht te gaan in de dennen en de sparren, dan begrijp je wel dat ik als tuinier een gelukzalig gevoel ken.

een jonge boomklever tegen de stam van een den
(niet al te scherp maar van ver getrokken met een pocketcamera)



5 opmerkingen:

bart zei

Heel mooie vogeltjes bovendien. Nog maar eens een voordeel van een ecologische tuin.

Silvia zei

geluk zit hem inderdaad in kleine dingen ...

zapnimf zei

Je moet die 's winters eens zien hakken in de vetbollen. Uhu, spechtig!

HansDeZwans zei

Ben zelf ook een vogelliefhebber. Boomklevers zie ik niet in mijn tuin, bij gebrek aan bomen. Wel vele soorten mezen, waaronder de kuifmees en staartmees.

An en Toon zei

Ik begrijp je gelukzalig gevoel. Prachtig!