5 maart 2011

overnachten in een 'Hundertwasser'

beeld uit het boek 'Bunte Häuserwelten'

Ofwel blijf je dromen, ofwel beleef je je droom. Daarom heb ik deze week de knoop doorgehakt en drie nachtjes geboekt in de 'Grüne Zitadelle' in het Duitse Maagdenburg. De Groene Citadel is gebouwd naar een ontwerp van Friedrich Hundertwasser. Het bizarre kunstbouwwerk is pas in 2005 klaar geraakt, terwijl de architect ervan in 2000 stierf. Toch is het een echte Hundertwasser. De inwoners van Maagdenburg bleken niet allemaal gelukkig met de komst van het gebouw maar naargelang de voltooiing vorderde, verdween het scepticisme. Ondertussen is de Groene Citadel een belangrijke toeristische troef van de voormalige Oost-Duitse stad aan de Elbe.

Een deel van het gebouw werd ingericht als hotel met 42 kamers. Voor zover ik momenteel weet, zouden vooral de badkamers de moeite zijn omdat ze op zijn Hundertwassers werden betegeld. Het is in dat hotel dat ik on-line drie nachten heb geboekt voor de ganse kroost. Dat betekent concreet 2 dubbele kamers met 2 extra bedden, inclusief ontbijt. Verschrikkelijk duur naar onze normen, maar ik leef ook maar één keer.

In en rond het gebouw zijn meerdere rondleidingen per dag, eentje daarvan gaan we zeker meepikken. Als hotelgast hoop ik ook op de groendaken te kunnen wandelen en zonder gêne alle hoekjes en kantjes te mogen fotograferen. Maar Maagdenburg is natuurlijk veel meer dan de Groene Citadel. De grootste gotische kathedraal (Dom) van Duitsland bevindt zich vlakbij het bouwwerk van Hundertwasser. In de buurt zijn verscheidene parken en natuurgebieden en ook zou er een fantastische kanaalbrug over de Elbe (de schepen varen in een brug over de Elbe) te vinden zijn. Een extra mogelijkheid is dat we -enkel als we nog zin hebben in een extra reis- het treinstation van Uelzen gaan bezoeken. Ook hier is Hundertwasser aan de slag gegaan en ik lees er toch veel positiefs over. We will see.


printscreen van de website van Die Grüne Zitadelle

2 opmerkingen:

deanderekrispeeters zei

Jaloers!
En ook wel benieuwd hoe het zal meevallen.
Ooit bezochten wij, trouwens na een eerder bezoekje aan de Hundertwassersilo in Krems langs de Donau, het Hundertwasserhuis in Wenen. Adembenemend inspirerend.

[muggenbeet] zei

ik zal wel een verslagje schrijven en wat foto's plaatsen. Ik verwacht ook nogal veel van Maagdenburg en de Elbe zelf.