creatief met Amerikaanse eik

Zo'n twintig jaar geleden stak ik vanachter op mijn geleeg een jong Amerikaans eikje van een meter hoog in de grond. Dat wild twijgje had het zo naar zijn zin dat het pietluttig takje uitgroeide tot een kanjer van een boom. De boomkruin hing half over de speelweide en half over het weiland van een aanpalende boer. Ik kon wel genieten van de mooie herfstverkleuring, dat wel, maar ik stelde toch vast dat de andere struiken en bomen het moesten afleggen tegen deze licht- en voedselontnemende mastodont. Ook de eikels en afgevallen bladeren waren niet meer naar proportie met mijn tuin. De hele speelweide lag jaar na jaar bezaaid met knoerten van eikels die maar al te graag ook een Amerikaanse eik wilden worden. Kortom, het werd een onhoudbare zaak.

Van mijn hart dan maar een steen gemaakt -even ter vergoelijking aanmerken dat ook Natuurpunt deze exoot overal rooit- en de boom met behulp van een elektrische kettingzaag en een tire-fort veilig op de speelweide laten neerkomen. De dikke takken werden in knuppels gezaagd en de dunnere exemplaren legde ik op een hoop om er later een houtwal of haksel van te maken. De dikke, zo goed als onhanteerbare stam zaagden we ter plekke in drie gelijke stukken. Ik schat dat ze per stuk zo'n 140 à 150 kg wegen. Mijn vader en ik konden ze net optillen.

Zoals ik in mijn vorige tekstje reeds vermeldde, heb ik ondertussen met dat eiken hout niet stilgezeten. In plaats van het op te stoken, heb ik gepoogd om er wat zinnigs mee aan te vangen. De dikste stam ligt nog te wachten op een fris idee, de knuppels en de twee andere stammen, daar maakte ik het volgende mee (niet lachen hé!):

Een stevige zitbank, zo sterk dat je er een olifant kan opzetten

Met de knuppels bouwde ik een stapeltoren, wie weet komt er een vogeltje zijn nest in bouwen. Een klimhortensia mag er zijn gang in gaan.

Enkele sedums, waaronder muurpeper, kregen een nieuwe thuis

Het middenste stamgedeelte (zie foto hierboven) werd rechtop gezet. De onderkant stak ik een halve meter in de grond en de bovenkant holde ik uit met de kettingzaag. Ik boorde er een ontwateringsgat in (2 boren braken af) en er werden wat lavasteentjes op de bodem gelegd om de drainage een kans te geven. Tenslotte werd de 'houten kom' aangeplant met wat sedums. Tegen de stam plantte ik een mooie gekartelde klimop die het geheel, toch zo'n anderhalve meter hoog, kan overgroeien. De verwachting is dat dit geheel met de tijd mooier en mooier wordt.

Goed, ik weet dat velen onder jullie de overpeinzing zullen hebben dat ik het hout dan toch beter had kunnen opstoken, maar voor één keer kan alle commentaar over mijn vermeend kunstenaarschap de boom in. Bij wijze van spreke dan toch.

Reacties

Loes zei…
amai amai :)
Anoniem zei…
Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

cialis online