viooltjes

een collage van willekeurig gekozen viooltjes

Met viooltjes wordt nogal eens gelachen. Ze zouden voorbijgestreefd zijn, relicten vanuit de schreeuwlelijke tuinen van weleer of plantgoed voor smakeloze mensen die vervreemd zijn van de natuur. Ten dele klopt dat ook. Zoals dat met vele wilde bloempjes gebeurd is, zijn de 'veredelaars' ook met het akkerviooltje en het driekleurig viooltje aan het experimenteren geslagen. Reuzeviolen waren het resultaat en bij mij doen ze ook wel eens pijn aan de ogen. Nog niet zo erg als de rode salvia's maar toch ergens in die buurt.

De kleine viooltjes daarentegen zijn een echte aanwinst voor iedere (natuur)tuin. Momenteel brengen ze heel wat vrolijke kleuren in mijn tuin. En ze doen dat al weken. Zo laag bij de grond bloeit er op dit moment nog niet zo heel veel: de witte en blauwe kleine maagdenpalm bloeit massaal, de sneeuwroem doet het ook goed, het longkruid is nu op zijn mooist en de paarse dovenetel lokt heel wat bijtjes en hommels. Maar mét de viooltjes erbij vind ik het een pak interessanter en speelser.

Toen ik zowat 20 jaar geleden onze bouwplek kocht en de berg afgeschraapte zwarte grond egaliseerde om met de aanleg van de tuin te beginnen, verschenen overal wilde akkerviooltjes. Mettertijd zijn ze verdwenen, helaas, maar wie goed rondkijkt op markten of tuincentra kan voor een belachelijke prijs (van 2 tot 4 stuks voor een euro) nauw verwante kleine viooltjes op de kop tikken. Ook het maarts viooltje is een prachtig viooltje waar je wekenlang plezier aan beleeft. Interessant aan dit plantje is dat het zich rijk en wijd laat verspreiden. Dit viooltje wordt bij de "vaste planten" aangeboden. Als je het nog niet hebt, moet je het zeker eens proberen.

Wie violen maar niks vindt, kan ik misschien het fluitenkruid aanbevelen. Of de trompetboom, of de syntheziserspar....


Reacties