14 april 2010

oranje koningin

Epimedium × warleyense Orange Queen

Droge schaduw is voor heel wat tuiniers een probleemzone. Ondertussen heb ik ervaren dat epimediums (of is het epimedia?) een sierlijke oplossing kunnen bieden. De elfenbloem tovert al verscheidene jaren zonder pruttelen zijn prachtige bloemen tevoorschijn onder de kastanjebomen. Zowel de rode als de gele variant. Duidelijk een zeer sterke plant... en -naar mijn mening- een van de mooiste der vaste planten.

Op dit moment staan de elfenbloemen in bloei. Hét moment voor geïnteresseerden om hun aankopen te doen. Let bij je keuze niet alleen op de bloempjes maar ook op de bladeren, want ook zij zijn de moeite om in detail te bekijken. Zelf kocht ik gisteren een ganse bak Epimedium x warleyense Orange Queen. Een bijzonder lot tussen de doorsnee vaste planten en aardig geprijsd: anderhalve euro (P9) daar waar in het tuinland bij uitstek, Engeland, 4 tot 10 euro betaald wordt voor hetzelfde plantje!

De "Orange Queen" vind ik een prachtig, betoverend plantje. Toen ik ermee thuiskwam, kreeg mijn keuze ook van de andere huisgenoten veel bijval. Het was voor ons allen een allereerste ontmoeting met deze geel-oranje elfenbloem. Ik weet zo al dat ik de komende jaren veel zal scheuren-op-aanvraag. Niet voor niets dat gespecialiseerde websites spreken van "the one epimedium you MUST grow!".

'Orange Queen' is a cultivar of E. x warleyense.' This species is itself a hybrid of E. pinnatum ssp. colchicum and E. alpinum, named for Warley Place, the fabulous British gardens created by Miss Willmott, the tireless (and fabulously eccentric) Victorian plantswoman. Any plant that will give you an excuse to tell the story of Miss Willmott's approach to horticulture is worth adding to your garden, but 'Orange Queen' is truly exceptional, introduced by German nurseryman Ernst Pagels and beloved by gardeners far and wide.

3 opmerkingen:

 1. Inderdaad een heel mooie bloem, zoals veel van de planten die ik hier op je blog al zag voorbijkomen. Spijtig dat je zo ver af woont, anders zou ik op de open tuin dag wel eens langs durven komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. vwoila, 't is opgelost!
  als ik dood ga moeten ze mij uitstrooien en dat kom ik als elfje bloemen onder elke kastanjeboom !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het blad, de groeikracht en de fraaie frêle bloemetjes maken Epimedium effectief tot een van de mooiste vaste planten.
  Mocht je ooit de kans hebben, bezoek dan zeker eens kwekerij 'Epimedium' te Oostkamp. De naam doet duidelijk vermoeden wat hun specialiteit is. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.