7 april 2009

een gat is een gat

nestkastje voor de boomkruiper

"Een gat is een gat en de boer poepte zijn varken" moet het roodborstje gedacht hebben toen zij het nestkastje voor de boomkruiper in beslag nam en er haar eigen nest in bouwde. Volgens het boekje zou zo'n spits kastje met twee vliegopeningen ideaal zijn voor boomkruipertjes maar nadat het al jaren onbewoond bleef, heeft een opportunistisch roodborstje nu haar kans gewaagd. De vele takjes die bleven liggen van enkele verjongingskuren lagen voor het grijpen en de doornige klimroos lijkt een afdoende bescherming tegen de katten. Tegen een roodborstje moet je dat geen twee keren zeggen.

Ook de mussen zijn volop bezig met hun nesten onder mijn pannendak. En in het tuinhuisje kreeg een afgedankte kast een merel als huurder. Ook de heggenmus, een spreeuw en wat tortelduiven weet ik huishouden in de tuin. Het winterkoninkje van vorig jaar moet elders nestelen want dit luidruchtig vogeltje heb ik nog nergens gezien. 

Maar de padden en de bruine kikker die er als nieuwe gasten bijkwamen, zijn een echte aanwinst. 's Nachts wel wat gekwaak maar er valt veel van te leren: het vrouwtje dat het bronstig mannetje op haar rug vervoert, heb ik geen enkele keer horen jammeren. Niet dat het mannetje te zwaar is, niet dat hij haar keel toenijpt, niet dat het nu haar toer is om van boven te zitten, zelfs niet dat het haar allemaal véél te lang duurt. Zo hoort het. De natuur als leermeester.

2 opmerkingen:

  1. Het winterkoninkje zou heel slecht tegen de koude kunnen die we deze winter gehad hebben en er zouden er daardoor dit jaar beduidend minder zijn. Jammer.
    En zo kun je ook een pad van een paddin herkennen, even op de rug duwen, de venten kwaken dan. (de padden doen het ook zo, als ze op een andere pad zn rug hoppen ent kwaakt, stoppen ze hun pogingen)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nestkastjes, zijn dat de sociale woningen van hen die er zelf niet voor kunnen zorgen? Bij ons in de tuin alleen maar rijkere vogelsoorten dan.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.