5 januari 2021

Op plantenjacht

  Uit een doos met zaailingen koos ik 3 stuks van deze paars gerande Helleborus orientalis

Ik zit nu al een hele tijd thuis. Af en toe wandel ik, vaak kijk ik TV en met de Netflix van de dochter is daar heel wat keuzemogelijkheid bijgekomen, slapen doe ik meer dan vroeger maar het liefst van al ga ik op plantenjacht. Ik heb zo mijn adressen, van Turnhout naar Lommel, tot Genk en Kwaadmechelen, soms naar Paal en Veerle en regelmatig naar Eindhout. De voorbije maanden vond ik heel wat naar mijn goesting waardoor ik de tuin wat kon herschikken. Deze week heb ik de plantenlijst geüpdatet aan de hand van de kassabiljetten en plantenetiketten. 

Pinus parviflora 'Tempelhof'

Tijdens het plantseizoen liggen mijn adressen er het best bij. Het aanbod struiken en bomen is dan ook het grootst. De beteren onder hen durven al eens buiten de vertrouwde lijnen te kleuren en de besten van hen spelen in op de winterbloeiers met een extra aanbod toverhazelaars, kerstrozen, sneeuwballen, winterzoet en Mahonia. Zelf ga ik ook mijn eigenwijze weg. Ik zoek de speciallekes op, vaak te vinden waar geen andere mensen te bespeuren vallen.

Een greep uit de nieuwe aanwinsten.

Alle aanwinsten (en verliezen) opsommen is te freaky. Daar zit niemand op te wachten. Toch wil ik er enkele graag belichten:

1. Pinus parviflora 'Tempelhof'. Er worden naar mijn idee té weinig coniferen aangeplant. Goudhaantjes, kuifmezen, boomklevers en boomkruipers zullen u dankbaar zijn.

2. Chionanthus retusus of de sneeuwvlokkenboom. Familie van de meer gekende Amerikaanse sneeuwvlokkenboom, met dezelfde bloeiwijze maar met -surplus- een afbladderende schors.

3. Euonymous carnosus. Een kardinaalsmuts met een zeer mooie herfstverkleuring.

4. Magnolia 'Banana Split': een geelbloeiende beverboom, geselecteerd op het Arboretum van Wespelaar, waarbij de openkomende bloem gelijkt op een banaan die gepeld wordt.

5. Rosa rubiginosa of onze inheemse egelantier. 10 stuks aangekocht en geplant tussen mijn 'gemengde haag' met beuk en Spaanse aak aan de straatkant. 3 opmerkingen:

 1. Een mooi arboretum intussen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi assortiment.
  En een prachtige Pinus parviflora.
  Ik heb iets met deze 5 naaldenden. Dat hij, in gezelschap van zijn eigenaar, voorspoedig groot mag groeien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sinds we daar wonen hebben we ook een Pinus parviflora 'Glauca', intussen een grote boom geworden en één van de lievelingsbomen van mijn vrouw.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.