Pagina's

15 oktober 2020

gemengd dan maar

 In de lente van 2018 werd er een nieuw fietspad langs de Schoterweg gelegd. Hiervoor werd er een diepe sleuf getrokken vlakbij onze beukenhaag. Maanden heeft deze gracht open gelegen waardoor het wortelgestel van onze oude haag het zwaar te verduren kreeg. Tel daar nog de aanhoudende hitte en droogte bij en je begrijpt dat overleven geen evidente zaak was. Temeer daar de sleuf uiteindelijk werd aangevuld met gemene grijze zand. Het resultaat was schrijnend: de helft van de boompjes was kapot. In het najaar van 2019 werd elk gat terug gevuld met een jong rood beukje. Ik deed het volgens de regels van de kunst maar toch ging elk jong plantje zo dood als een pier. Alles voor niks.

Ik heb wat getwijfeld en overlegd met die van ons. Voortaan wordt elke dode beuk van de haag (pal op het Zuiden) vervangen door een Spaanse aak (Acer campestre), een wilde roos of een kardinaalsmuts. We maken er dan maar een gemengde haag van. Dankzij enkele grote, zaaddragende Spaanse aken hebben we veel jonge planten in de tuin. Ik deed ze gisteren met een grote kluit uit en verzette ze naar de straat. De grond is nu prima dankzij de vele regen. De uniforme rode haag zal vanaf komende lente dus gedeeltelijk groen zijn.
 

Gemengd kan best schoon zijn. Zo is onze achtergevel begroeid met een klimhortensia (links), die nu geel verkleurt, wilde wingerd (rechts), die op zijn beurt binnenkort rood wordt en een Ampelopsis (rechtsboven) waarop kleurrijke 'snoepjes' verschijnen.


5 opmerkingen:

  1. Heel vervelend dat uw beplanting het loodje legde door dat ingrijpen van overheidswege, hoewel de aanleg van een fietspad wel is toe te juichen. Nog vervelender dat de nieuwe beplanting ook doodging. Maar al gaat de klassieke aanblik van de rode haag verloren, de haag wint wel aan diversiteit.
    Ik doe in mijn achtertuin hetzelfde, vervang verdroogde planten door planten die (beter) tegen droogte kunnen. Als groot Veronicastrum-liefhebber gaat me dat wel aan het hart. Maar de hortensia’s, waaronder een aantal die ik van mijn vader erfde, krijgen extra water.
    Langs de voortuin heb ik al een zeer gemengde haag, dit in tegenstelling tot vrijwel alle andere voortuinen in deze wijk, die meestal een groene beukenhaag hebben. (En een enkeling heeft haagbeuk geplant, Carpinus betulus, soms per ongeluk. Tja, beukenhaag, haagbeuk). Overigens snoei ik onze haag in wolken, niet recht.
    Onze gemeente heeft in onze nieuwbouwwijk de stoeptegels naast beukenhagen soms vervangen door stoeptegels die er hetzelfde uitzien, maar aan de onderkant sleuven hebben, zodater meer ruimte is voor de wortels.
    Hmm, met dat laatste maak ik het misschien nog erger? Soms vind ik dat er toch wel veel verschillen zijn tussen België en Nederland ...
    Ik hoop dat uw gemengde haag het goed gaatdoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @hemelblauw: dat gaat in orde komen. De grotere vraag is: wat gaat er gebeuren met de beuk als de opwarming doorgaat en de hittegolven toenemen? Er gaan al stemmen op dat de beuk het niet gaat overleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Erg jammer dat het op die manier diende te gebeuren, maar je bevordert er wel de verscheidenheid mee. Ook daarvoor valt iets te zeggen, natuurlijk.
    Wat er ook van zij: de herfst is hiervoor hét ideale seizoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een gemengde haag is ook mooi heh.
    Beuk kan in theorie wel tegen wat warmte hoor, maar niet tegen een verandering van de waterspiegel

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De gemengde haag zal je wel gaan bevallen, hoewel het jammer is van de jonge beuken-aanplant.
    Ik vrees ook voor de gezondheid van een enorme rode beuk, die aan het begin van onze oprit staat op gemeenteterrein. Hopelijk gaat hij de klimaatverandering overleven.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.