15 juni 2017

net geboren


De achterste waterpartij, een amfibiepoel met waterlelies, is al enkele jaren de geboorteplek van blauwe glazenmakers. Ook dit jaar hangen in de grote egelskoppen heel wat exuvia, dit zijn de afgeworpen huiden van de libellenlarven (foto boven).

Deze morgen, iets na zeven uur, en bijna klaar om naar school te gaan, ging ik nog even een kijkje nemen. De nimfen kruipen doorgaans kort na zonsopgang uit het water. En, jawel, daar was net een libel geboren. Met haar poten hing ze aan het eigen exuvium, dat op haar beurt -nochtans compleet dode materie- aan de waterplant blijft hangen.

De libel, vermoedelijk ook een blauwe glazenmaker, spreidde voor de eerste maal haar vleugels. Haar lijf was nog volledig kleurloos. Nu duurt het nog enkele dagen eer de libel volledig uitgekleurd is. De eerste vlucht gebeurt wat sneller, namelijk zowat een anderhalf uur na het uitsluipen.


2 opmerkingen:

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.