4 juni 2017

Anthrax anthrax


Sinds eind april kon ik hier reeds 4 nieuwe soorten vastleggen, wat het natuurlijk enorm plezant maakt. Eerst waren er de bonte mierkever en de hagendoornvlinder, vervolgens de kolibrievlinder en vandaag zag ik de Anthrax anthrax of de muurrouwzwever (zie foto's).

De muurrouwzwever is een vliegensoort uit de familie van de wolzwevers. Deze vlieg viel me op omdat de vleugels deels doorzichtig waren én deels zwart. De larve van de muurrouwzwever parasiteert op larven van metselbijen- en wespen. Het toppunt van voorkomen ligt in de maand juni.

3 opmerkingen:

  1. Deze schoonheid moet je dus maar liever niet in de buurt van het insectenhotel zien...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vermoedelijk is het dankzij de vele insectenhotels dat dit beest meer en meer te zien zal zijn. Ik lees ook dat hij beschouwd wordt als een mogelijk alternatief voor de slinkende bijenpopulatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie waarneming, Ludo
    In een ecologische tuin zijn er volgens mij ook voldoende solitaire bijen, en horen zo'n rovers erbij

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.