Pagina's

23 april 2016

sierappels


Samen met de geurende inheemse vogelkers zijn de sierappels thans de pronkstukken van de tuin. Er zijn heel wat variëteiten met kleurschakeringen van wit over roos tot donker rood. Ook in de kleur van de bladeren heb je verschil, van fris groen tot paars-groen. Ik geloof dat ik zo'n 8 variëteiten in de tuin staan heb en dat geeft ons lange tijd een zee aan bloemen.


Aan de rand van de zwemvijver bloeit momenteel de Darmera peltata. Eerst komt de bloeiwijze en dan verschijnen de grote bladeren. De wortelstok breidt zich voortdurend uit wat het vermeerderen heel gemakkelijk maakt. Mijn vader die me vandaag wat geholpen heeft met de eerste maaibeurt, heb ik dan ook in nature betaald met wat planten waaronder een stuk van deze toch aparte vaste plant.


Maar het grote dagnieuws komt toch uit de achtertuin. Door de voortdurende verbossing van onze tuin (successie) was een deel van het speelgras veranderd in een mostapijt. Zo'n 15 vierkante meter gras heb ik daarom vandaag weer ingepalmd voor bos- en schaduwplantsoen. Met het verse gemaaide gras heb ik voorlopig het omgespitte terrein bedekt en als er wat spaarcenten over zijn, kunnen we weer wat geschikte planten aanschaffen. Zodra het zaad van de akeleien en het vingerhoedskruid rijp is, strooien we dit ook uit en hiermee krijgen we een heel natuurlijke look van dit pas gewonnen stukje bostuin.

Het nieuwe stuk met mulch van gras

22 april 2016

beelden van gisteren

dikkoppen van de bruine kikker met poelslak
Poelslakken en een verse klomp kikkerdril, dat is geen goede combinatie. De poelslakken nestelen zich in de brei en eten de eitjes en larven één voor één op tot alles verslonden is. Als de dikkopjes wat groter zijn, is het gevaar geweken. 

citroenvlinder op dove gele netel

blauwe bosanemoon (Anemone nemorosa 'Robinsoniana')

Epimedium x youngianum


20 april 2016

rust roest, en dan?


Mogelijke tuinwerkzaamheden werden vandaag opgeschort,
ik had wel wat beters te doen.



10 april 2016

Aesculus x neglecta 'Erythroblastos'


Zonet toch even een van mijn nieuwe kastanjes gefotografeerd omdat de lage avondzon het jonge loof van de 'Erythroblastos' mooi oplichtte. De kleuren van de foto zijn waarheidsgetrouw. Boomliefhebbers kopen deze soort precies omwille van deze prachtige jonge scheuten. De A. x neglecta is een afstammeling van de Aesculus flava, de gele pavia, die ook in mijn collectie zit en vooral bejubeld wordt omwille van zijn oranje herfstverkleuring. Hij is tevens een broertje van de A. x neglecta 'Autumn Fire', mijn jubileumboom, en zoals ik eerder toonde, ook een kastanje met een betoverende vurige herfstverkleuring. 



eens iets anders

zicht op veldkapel

De zelf gevlochten klimtoren voor de kamperfoelie en Clematis viticella was in mekaar gestuikt na een van de laatste stevige winden. Om het voor mezelf wat spannend te houden was dit weer een gelegenheid om wat nieuws uit te proberen. Geen toren meer maar een 'wegversperring' - met materiaal dat hier rondslingerde - waarin de beide klimplanten hun gang kunnen gaan. Zo'n klimtoren is wel heel decoratief maar na drie jaar is het gebruikte hout versleten en kan het het gewicht van zo'n kamperfoelie niet meer dragen. De nieuwe constructie gaat hier niet onder lijden.

De wegversperring (het vroegere pad liep vroeger ongeveer tussen de 2 boomstammen) biedt tevens de mogelijkheid om aan de voor- en achterkant weer wat nieuwe planten te zetten. Ik koos voor een Hosta, een Japanse wijnbes, Deinanthe caerulea, een Deutzia 'Mont Rose' en aan de achterkant voor 3 donkere zilverkaarsen, de vroegere Cimicifuga maar door sommigen thans herdoopt in Actaea. Het bosaardbeitje doet aardig dienst als bodembedekker. 

Door de verdwijning van het klimrek is er ook een beter zicht op de veldkapel gekomen. Plezant om te zien was dat in de klimrek een wilde appel opgeschoten was. Deze mag uiteraard zijn leven verderzetten. Ik kan het weggooien van de klokhuizen in de tuin alleen maar aanraden. De pitten kiemen beter dan je zou verwachten.


Hetzelfde tuinpad, richting woning


9 april 2016

"kunst uit de Aldi"



Ik denk dat ik er toch eens een bord 'BIJENhotel' moet bijhangen want niet alle opgemerkte gasten kunnen vliegen:


maar iedereen is welkom natuurlijk




6 april 2016

geopende bladknop


Dat uit één enkele bladknop zoiets moois kan voortkomen!
De Aesculus parviflora is de eerste kastanje uit mijn collectie wiens 
knoppen opengebarsten zijn. 


5 april 2016

rosse metselbij

Osmia bicornis
Het zonnetje van gisteren zorgde ervoor dat heel wat insecten zich lieten zien. Enkele citroenvlinders en een dagpauwoog fladderden van de ene bloem naar de andere. De pruimenboom en de kleine maagdenpalm kregen veel bezoek. Ook waren al heel wat solitaire bijen actief. De ene speurde al in de gaten van een bijenhotel, maar er waren er ook die gewoon een zonnebad namen. Op de gele paashaas die die van ons onlangs kocht als tuinattribuut, zat een schoontje. Via de insectengroep van facebook kreeg ik de 'rosse metselbij' als determinatie mee. Ik laat me graag helpen bij de benaming van die kleine 'beestjes'. Hoe meer ik er over lees, hoe meer ik twijfel om er een etiket op te plakken. Ieder zijn specialiteit.


Ook vandaag werd er wat in en uit gevlogen in één van de bijenhotels.


4 april 2016

opportunistische eekhoorn


Twee van mijn dochters konden deze middag een mooi tafereel vastleggen. Ken je die ronde matjes die ze bij boomkwekerijen bovenop de pot leggen, rondom de stam? Zo wordt er vermeden dat er 'onkruid' in de pot groeit en zo blijft ook het wortelgestel langer vochtig. Na mijn recente aanplantingen heb ik bewust enkele van die matjes in de tuin laten rondslingeren omdat ik weet dat vogels het materiaal graag gebruiken om het nest te bouwen. Dat doen ze trouwens ook met echte matten. Maar het waren niet de vogels die de show stalen maar wel....


... een eekhoorn. Met de mond vol nestmateriaal vertrok het eekhoorntje de struiken in. Met zo'n 1 matje heb je gauw een warm nest. Slim gezien toch?


even dachten de dochters dat het beest ging stikken....


... maar dat bleek wel mee te vallen.


foto's: Sara en Loes


3 april 2016

nieuw wit

Yulan of  Magnolia denudata:
de eerste magnoliabloem die volledig openstaat in onze tuin.

Narcis 'Genève':
een volledig witte narcis

(heel wat winkels doen de in bloei getrokken bloembollen
 thans voor een prikje weg)




2 april 2016

sneeuwroem

sneeuwroem tussen het speenkruid


Met enkele hazelaartakken eigen kweek heb ik vandaag een toren in mekaar gestoken om de siererwt van de biodiverse tuinier  in te laten klimmen. Het betreft de Lathyrus odoratus 'Summer Sunshine Lilac Ripple', in Engeland vaak als snijbloem aangewend. 

Het is de eerste maal dat ik een siererwt uitprobeer, hopelijk wordt de klimrek volledig door haar aangekleed. Ik ben benieuwd naar de geur want volgens Gardener's World - nog steeds het beste tuinprogramma - valt deze enkel te beschrijven met superlatieven. Al durven ze daar wel eens te overdrijven met het extatisch taalgebruik. Carol Klein in het bijzonder. 

Merci biodiverse tuinier voor de zaden!





1 april 2016

restyling voortuin


Prunus persica 'Melred'

Door het omspitten van het merendeel van het gazon in de voortuin kon ik deze week de vlinders, bijen en mezelf plezieren met de aanplant van nieuwe bomen, heesters en vaste planten. De bedoeling is om er nog kaardenbol en blauwe knoop tussen te zaaien zodra ik hiervan zaad heb. Ik heb volledig mijn eigen ding gedaan, voorgekauwde lijstjes bleven achterwege. Niet dat deze niet zinvol zijn maar het werkt eenheidsworst in de hand. Alles is aangeplant, enkel wat fijne mulch van de voorjaarssnoei dient nog te worden aangebracht.


een heerlijk geurend peperboompje

Ik koos voor volgende planten (invalshoek: vooral botanische aanvulling op reeds aanwezig planten in de tuin):

Lijsterbes 'Autumn Spire' - honingbes - peperboompje - perzikboom (met rode bloemen) - Japanse sierkwee 'Jet Trail' - Corylopsis pauciflora - Lychnis alpina - Echinacea purpurea - Baptisia decadence - Baptisia australis - Geranium 'Anne Thomson' - Monarda'Beauty of Cobham' - Sanguisorba officinalis 'Tanna' - Aster 'Dunkle Schöne' - Aster 'Alice Haslan' - Astyer 'Peter Pan' - Hemerocalis 'Frans Hals' - Eryngium planum - Eryngium bourgatii - Lavatera 'Barnsley' - Helenium 'Moerheim Beauty' - Hesperis matronalis (damastbloem) - Iris ensata - Aquilegia 'Ruby Port' - Aquilegia vulgaris 'Nivea' - Centranthus ruber - Gaillardia 'Burgunder' - Linum perenne (vlas) - Thalictrum 'Elin' (7 stuks als blikvanger) - diverse lupinen - Nepeta mussinii - Dryas suendermanii - Iris sibirica 'Butter and Sugar' - Achillea filipendula - Phlomis tuberosa - Campanula poscharskyana 'EH Frost' - Phlox divaricata 'Clouds of Perfume' - diverse munten - Knautia macedonica - Kniphofia spec. - en tenslotte nog wat scheursels uit de tuin.


De paardenbloemen bleven ook staan, ze zijn qua insectenverwennerij 
minstens even goed als de planten hierboven.


Engels gras


Een gekregen stuk holle stam leende zich voor allerlei toepassingen. Een dak erop en je hebt een vogelkastje. Een mooi experiment zou zijn geweest als je de holle stam over een jonge boom schuift en deze alsmaar dikker laat worden zodat zijn schors en cambiumlaag als een vetkwab over de rand komt hangen. Ik koos deze keer voor een snel resultaat. Ik vulde de stam met potgrond en plantte er wat Engels gras in. Niet meteen iets om in een tuintijdschrift opgenomen te worden maar in onze tuin staat het beeldig. Het moet niet altijd moeilijk of vergezocht zijn.