17 januari 2016

Vogels tellen

vrouwtje vink


Het vogeltelweekend zorgde voor geen verrassingen. Logisch want de vogels uit de omtrek hebben er geen flauw benul van dat er dit weekend streepjes getrokken worden, waarom zouden ze dan met meer afzakken dan op andere dagen? Vogels houden zich niet bezig met dergelijke spelletjes. Eten vinden, daar gaat het dezer dagen om!

Zoals het lijstje rechts leert, kwam de blauwe reiger ook nog eens op bezoek. Heel vroeg in de morgen zag ik ook een winterkoninkje. Al de andere zijn onze vaste gasten met onze kolonie huismussen andermaal als grootste groep. Staartmezen en kuifmezen waren er dit weekend niet te bespeuren. Voor de sijzen en de kepen is de winter nog veel te slap. Een eekhoorn was ook in de buurt maar zolang hij niet kan vliegen blijft hij onvermeld.8 opmerkingen:

 1. Paradijs!
  Jaloers :)
  Ach, met ons klein huisje-in-de-rij-koertje-met-2-poezen heb ik niet te klagen. Blij met elke vogel die komt. Het is hier dan ook een voederparadijs :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'Voor sijzen en kepen is de winter veel te slap' geef je aan...
  Dacht ik ook, tot een maand geleden. Maar de afgelopen weken zitten er hier dagelijks vaak 5 tegelijk op de voederplaatsen.
  Mussen zien we hier vrijwel nooit (terwijl ik die 100 m verder in de straat wel vaak zie).
  Vinken, met tientallen... en groenlingen doen daar nauwelijks voor onder (behalve een tiental onder de voedertafel telde zoonlief er vanmorgen nog bijna 20 die in een eikje iets verderop hun beurt aan het afwachten waren.
  Het leukst was vandaag het uitgebreide bezoek van de grote bonte specht. In de voormiddag zat hij regelmatig pontificaal bovenop het bergje zonnebloempitten op de voedertafel in de voortuin. Namiddag hing hij (of een soortgenoot) aan de vetbollen in de beuken.

  Maar al tel ik hier meer exemplaren dan in jouw tuin, de soortenrijkdom is hier kleiner.
  Ik heb deze winter nog geen winterkoninkje, geen boomklever, geen heggenmus en zelfs geen Turkse tortel op de voederplekken gezien. Ook de zwarte mees is zijn bos nog niet uitgekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier is er ook geteld. Altijd een fijne bezigheid. Iets meer mezen dan vorig jaar, wat minder groenvinken, terwijl er enkele weken geleden een tiental zaten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat maak jij toch mooi foto's van vogels, krijg ik niet voor elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helaas, hier is het niet gelukt, zowel de bril als het goei fotomateriaal stuk, de kool- en pimpelmezen en het roodborstje haal ik er nog uit op basis van kleur, maar het meer naar bruin neigend gevogelte ziet er van ver allemaal hetzelfde uit en ook de kat heeft er een pootje tussen gestoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De mussen zijn, net als vorig jaar, heer en meester van onze tuin. Ik telde zeventien stuks. Niet verwonderlijk met een dak vol klimop als hun overwinteringsplaats.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto! En wat een mooie lijst, om jaloers op te zijn. Hier 0 vogels gezien, de buurman was in de tuin aan het klussen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier waren het ook vooral mussen aan de voederplaats, maar onze tuin is sowieso veel interessanter dan enkele jaren geleden, en de vogels vinden overal wel wat... Het gezwiep van uitgebloeide bloemen verraadt dat er veel bezoek is, maar da's te ver om te zien wàt. Staartmeesjes, roodborst en winterkoninkje komen wel, maar natuurlijk niet als er geteld werd.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.