10 januari 2016

Turkse tortels

een paartje Turkse tortels

Bij de voorstelling van onze tuinbewoners is de verleiding groot om de kleurrijke of koddige exemplaren wat voorrang te geven. Deze keer wil ik toch ook eens onze Turkse tortels tonen. Grijs met een smalle zwarte nekband, dus uiterlijk weinig spectaculair ware het niet dat ik ze hier altijd per koppeltje zie. Ze lijken wel onafscheidelijk en hopeloos verliefd. 

Sinds onze dochters enkele konijnen onderhouden zijn ze vaak vlakbij huis te vinden. De gemorste maïskorrels worden graag door hen opgepikt, iets wat kippenhouders ook wel zullen weten. Ook onder de voedersilo speuren ze naar eten, tesamen met de huismussen, merels en vinken.

Gisteren (foto) zag ik het mannetje aanstalten maken om op het vrouwtje te kruipen maar ze had er geen zin in. Nochtans, als er een ding is waar deze tortelduiven in uitblinken, dan is het wel zich voortplanten. 5, 6 of meer broedsels per jaar zijn geen uitzondering. Telkens 2 eieren in het nest en dit -zoals ik zelf jammerlijk genoeg heb vastgesteld- bijna het hele jaar rond. Toen ik begin november een Abies procera tegen de vlakte legde, bleken er nog 2 jonge tortelduifjes op het nest te zitten. Ze hebben de bruuske val prima overleefd en werden met zachte hand onder een dichte struik gezet. Maar zo laat op het jaar had ik echt niet verwacht, anders had ik de kettingzaag nog wat op stal gelaten.

Turkse tortels zijn net als houtduiven een exquise maaltijd voor de sperwer. Dit leidt tot echte drama's bij de overgebleven partner. Je ziet dat beest treuren en ik heb zelf al waargenomen dat de overgeblevene de restanten van zijn lief terug tot leven probeerde te wekken. Vreselijke taferelen. Tortelduifjes kunnen wat meemaken!

6 opmerkingen:

Woelmuizenier zei

Vandaar dan wel de spreekwoordelijke 'tortelduifjes'

Ludo Rutten zei

Inderdaad, dat had men niet beter kunnen kiezen.

Menck zei

Wat je laatste alinea betreft: daar had ik geen benul van. Ik zal tortelduiven voortaan met gans andere ogen bekijken.

Zem zei

Tortels vind ik er toch wel koddig uitzien. Ze zijn kleiner dan andere duivensoorten en zo lekker mollig.
Mooi loflied op deze vogels!

fruitberg zei

Ik vind ze prachtig, geen schreeuwlelijke kleuren, maar of zo mooi. En ze vormen inderdaad echte koppeltjes.

moois van me zei

amai wat een interessante blogpost. Ik heb ook al ondervonden dat ze vrij veel kweken want ik heb een koppel duiven in mijn achtertuin ( maar geen turkse, de mijn zijn groter en hebben een witte vlek op hun hals ) die in de vijgenboom nesten bouwen en die zijn zeer regelmatig bevolkt door zeer lelijke jongen. Ik denk dan elke keer :ik zal maar wat rustig doen in mijn tuintje zodat ik ze niet stoor ( en da's niet simpel want mijn tuintje is een zakdoek groot ) maar even later zit er dan alweer een vol nest ...
Ze zien er erg schattig uit, die van jou !