Pagina's

20 januari 2016

Coccothraustes coccothraustes


Al grommelend was ik deze middag van school thuisgekomen. De bus was alweer meer dan 20 minuten te laat, iets wat blijkbaar doodnormaal is volgens mijn medepassagiers. Terwijl ik mezelf trakteerde op een gebakken eitje zag ik door het venster tussen de mussen en gewone vinken een appelvink zitten. De Coccothraustes coccothraustes, of letterlijk vertaald, de pittenverpletteraar. Het grommelen was meteen gedaan en gebukt onder het raam greep ik de kodak en nam onopvallend enkele foto's. De appelvink is bijzonder schuw -weet ik van andere keren - daarom doe ik mijn best opdat hij toch maar niks van mij zou kunnen opmerken.


Plots vloog de appelvink in een van de struiken, zette zijn cloaca aan het werk en vloog weg. Hij is nu in de buurt en komt zeker nog terug. De zaden van Spaanse aken en de zonnepitten van de voedersilo weet hij zeer te smaken. Wat een kanjer van een vink is me dat. En die forse bek!

Terwijl ik dit tekstje uit mijn mouw schud, word ik geroepen door de vrouw van 't huis. 2 reigers zijn vlakbij geland, snel! Natuurvriendelijk tuinieren loont elke dag. Met een appelvink rond je deur weet je zeker dat je goed bezig bent.  Wat de mensen ook moge denken.


17 januari 2016

Vogels tellen

vrouwtje vink


Het vogeltelweekend zorgde voor geen verrassingen. Logisch want de vogels uit de omtrek hebben er geen flauw benul van dat er dit weekend streepjes getrokken worden, waarom zouden ze dan met meer afzakken dan op andere dagen? Vogels houden zich niet bezig met dergelijke spelletjes. Eten vinden, daar gaat het dezer dagen om!

Zoals het lijstje rechts leert, kwam de blauwe reiger ook nog eens op bezoek. Heel vroeg in de morgen zag ik ook een winterkoninkje. Al de andere zijn onze vaste gasten met onze kolonie huismussen andermaal als grootste groep. Staartmezen en kuifmezen waren er dit weekend niet te bespeuren. Voor de sijzen en de kepen is de winter nog veel te slap. Een eekhoorn was ook in de buurt maar zolang hij niet kan vliegen blijft hij onvermeld.



16 januari 2016

eerste mini-winterprik

zachte hagel op het dakvenster

Terwijl het in Haspengouw en het Hageland deze week al gevaarlijk rijden was, bleven we hier verstoken van alles wat op een winter gelijkt. Tot zo net, toen de eerste lading zachte hagelbolletjes uit de hemel viel. Vriestemperaturen zijn er nog niet bij. Na een tiental minuten is al het wit reeds van de grond verdwenen. Niet dat ik om een ferme winterperiode sta te roepen. Want elke werkdag begint tegenwoordig met een fietsrit en een slippertje met grote gevolgen is snel gemaakt. Dit weekend is het ook vogeltelweekend. De moeizaam opvliegende blauwe reiger zal op mijn lijstje zeker niet ontbreken. 


10 januari 2016

Hamamelis 'Sister Jelena'



Turkse tortels

een paartje Turkse tortels

Bij de voorstelling van onze tuinbewoners is de verleiding groot om de kleurrijke of koddige exemplaren wat voorrang te geven. Deze keer wil ik toch ook eens onze Turkse tortels tonen. Grijs met een smalle zwarte nekband, dus uiterlijk weinig spectaculair ware het niet dat ik ze hier altijd per koppeltje zie. Ze lijken wel onafscheidelijk en hopeloos verliefd. 

Sinds onze dochters enkele konijnen onderhouden zijn ze vaak vlakbij huis te vinden. De gemorste maïskorrels worden graag door hen opgepikt, iets wat kippenhouders ook wel zullen weten. Ook onder de voedersilo speuren ze naar eten, tesamen met de huismussen, merels en vinken.

Gisteren (foto) zag ik het mannetje aanstalten maken om op het vrouwtje te kruipen maar ze had er geen zin in. Nochtans, als er een ding is waar deze tortelduiven in uitblinken, dan is het wel zich voortplanten. 5, 6 of meer broedsels per jaar zijn geen uitzondering. Telkens 2 eieren in het nest en dit -zoals ik zelf jammerlijk genoeg heb vastgesteld- bijna het hele jaar rond. Toen ik begin november een Abies procera tegen de vlakte legde, bleken er nog 2 jonge tortelduifjes op het nest te zitten. Ze hebben de bruuske val prima overleefd en werden met zachte hand onder een dichte struik gezet. Maar zo laat op het jaar had ik echt niet verwacht, anders had ik de kettingzaag nog wat op stal gelaten.

Turkse tortels zijn net als houtduiven een exquise maaltijd voor de sperwer. Dit leidt tot echte drama's bij de overgebleven partner. Je ziet dat beest treuren en ik heb zelf al waargenomen dat de overgeblevene de restanten van zijn lief terug tot leven probeerde te wekken. Vreselijke taferelen. Tortelduifjes kunnen wat meemaken!

9 januari 2016

een nieuw begin

voortaan met een auto minder

Deze week hebben we afscheid genomen van onze 14 jaar oude gezinswagen met bijna 400.000 km op de teller. Alle vakanties - Polen, Kroatië, Roemenië, Frankrijk,.... - was hij ons werkpaard en torste hij niet alleen 6 reizigers maar ook de tent met tafels, stoelen en bedden. Wat hebben we er plezier aan beleefd en gemak ervaren van ons minibusje, een Mercedes Vito L 110 cdi voor de kenners, maar de autokeuringsdienst heeft er een einde aan gemaakt. Een rode kaart voor roest aan de onderkant en een herstellingsprijskaartje dat we niet meer wilden ophoesten.

Het afscheid viel zwaar. Vreemd om het als groene te zeggen maar deze wagen was deel van de familie geworden. Ook al is het maar in een vorm gegoten ijzer op wielen toch is hij ons zo lang trouw gebleven en heeft hij ons zo vaak voortgeholpen dat we er menselijke eigenschappen aan toedichtten. Ja, er zijn traantjes gevloeid toen de opkopers er mee wegreden. Het was alsof de dierenarts onze hond opnieuw zijn verlossend spuitje gaf: rationeel de juiste keuze maar emotioneel hartverscheurend.

de laatste seconden

Voortaan doen we verder met één auto. Eén kleintje waar met wat kunst- en vliegwerk misschien een fiets in te proppen valt. Echt niet evident met 2 gelijklopende woon-werkverplaatsingen, 4 pubers waarvan er 2 bezig zijn met hun rijbewijs en 2 studenten in Leuven die voortdurend stranden in een station. Die van ons, de eigenlijke bestuurster van het groene busje, rijdt voortaan met mijn Opel en ik.... heb me een busabonnement aangeschaft.

De voorbije donderdag ben ik in het donker per fiets vertrokken naar 't werk, zo'n 16 km enkel, maar laat ons zeggen dat deze testrit ferm was tegengevallen. Wind, regen, een ontbrekende conditie maar vooral trieste fietspaden (steentjes, modder, ongelijkheden, plots bordjes 'hier stopt het fietspad' en oversteekplaatsen met een hoog Russische roulette-gehalte) en een onbehaaglijk gevoel telkens er een auto of vrachtwagen op me afkwam. Zal hij me zien of stopt mijn leven hier?

In april stopt de Omnipas. Misschien dat de fluitende vogeltjes, de stralende ochtendzon en de frisse lentegeuren me terug op de fiets krijgen. Ik sluit dat zeker niet uit maar de komende 3 maanden zal ik op lijn 20 of 17A  te vinden zijn. Het fietsritje naar de bushalte is iets meer dan 2 km. Ik ben benieuwd hoe het zal verlopen maar het zal een volledig andere manier van leven zijn. Het kwartierje naar het werk wordt al snel een uur en het aantal bussen is zo beperkt dat missen geen optie is. Naar flexibiliteit toe is dit een achteruitgang maar ik reken op wat begrip bij mijn bazen.

Het was even wennen aan al die tabellen.

Mooi meegenomen is dat de torenhoge garagekosten, de verzekeringspremie en de wegenbelasting wegvallen. Het Ministerie van Onderwijs betaalt het busabonnement volledig terug (onze gemeente komt ook voor 25% tussen) en wie fietst krijgt 0,15 euro per afgelegde kilometer. Als 53-jarige ga ik me dus terug verplaatsen zoals toen ik kotstudent was. Psychiaters zullen er wel een naam voor hebben maar de volksmond kiest doorgaans uit wereldvreemd, hippie, zot, achterlijke groene of sukkelaar.


3 januari 2016

is de kust veilig?


Groenling (Chloris chloris) mannetje
oordeelt of de omgeving veilig is
vooraleer een graantje mee te pikken 
bij de voedersilo.

of

"Die kwiet achter het venster
lijkt mij te traag om me te pakken."

(keukenraam-foto. ISO 400, f5.6, 1/75 sec., 1000mm.)



2 januari 2016

abdijkerkhof Averbode


De voorlaatste dag van onze vakantie (die alweer veel te vlug voorbij zal zijn) hebben we nog eens gewandeld door Averbode Bos en Heide met als keerpunt de abdij van Averbode. Aan de straatzijde bevindt zich het kerkhof waar ondermeer Ernest Claes en zijn vrouw een laatste rustplaats kregen. Ook Daniël De Kesel, beter gekend als Nonkel Fons, is er begraven. 


Sinds kort is er een sjieke dreef met trap aangelegd vanaf de abdij naar de Kroningskapel (1912), een gotisch miniwerkje naar een ontwerp van de 'vermaarde' Leuvense beeldhouwer Uytvanck.


2016 in B-3980