8 november 2015

meegenomen: herbloei


De Viburnum bodnantense is al flink van jetje aan 't geven. Hier en daar openen zich ook al bloempjes van de toverhazelaars en de knoppen van enkele Helleborussen zwellen zienderogen. Niet zo abnormaal voor november maar de allereerste waarneming van een kolibrievlinder gisteren in onze tuin is dat duidelijk wel. Zo laat op 't jaar is deze verschijning echt wel een uitzonderlijk gebeuren. Ook geniet ik momenteel van een groepje goudhaantjes. Ze nemen graag een bad aan de rand van de zwemvijver, vlakbij de bank, waar ik nogal eens lekker zit te niksen. Daar dient zo'n bank dan ook voor.


Andere bloggers hebben het ook al opgemerkt dat heel wat rozen terug aan 't bloeien zijn. Hier is dat niet anders. Dat is toch maar mooi meegenomen. Hierbij valt het me op dat de herbloei van de Rosa 'Félicité et Perpetué'  veel roder is dan de zomerbloei. 


Tijdens het herfstverlof heb ik voorts niet altijd stilgezeten. Al het verzameld snoei- en opsleunhout werd verhakseld, een hoogstam appelboom werd gerooid, de gevallen bladeren die zich op de paden bevonden werden op een composthoop verzameld (al de rest mag terplekke rotten) en van de blauwe takken van een tegen de vlakte gelegde Abies procera werd een nieuw dak op de takkenwal in het bos gebouwd. 




5 opmerkingen:

  1. Die kolibrivlinder was misschien verdwaald, maar toch goed terecht gekomen, denk ik dan.
    Ook hier nog heel wat rozen in bloei, ik krijg nu op een aantal vaste planten ook een nabloei, erg eigenaardig

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een herbloei bij veel rozen, de zogenoemde doorbloeiers, is geen uitzonderlijk fenomeen, maar bij vaste planten wel. Als de evolutie zich doortrekt zoals ze al een tijdje bezig is, zullen we ons steeds vaker aan tal van verrassingen mogen verwachten. En nee, 't zullen niet altijd zulke aangename zijn, vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De rode kornoeljes zijn ook allemaal terug in de bloei gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien moet ik toch eens wat vaker in de tuin komen want het ziet er allemaal heel mooi uit!! xxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het lijkt wel of het bij jou altijd feest in de tuin is, Ludo. Prachtig, die roos, wat fijn om daar zo laat in het tuinseizoen nog van te mogen genieten.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.