16 april 2015

Haspengouw bij je thuis

krentenboompjes als achtergrond voor de gele pavia (Aesculus flava)
De wilde kers, de pruimelaars en onze perzikboom staan in bloei. Toch zijn het onze talrijke krentenboompjes (die ik ooit als bosplantsoen aanschafte) die hier het gevoel geven in de fruitstreek te vertoeven. Liefhebbers van bloesems, ook die met een bescheiden tuin, kunnen niet om het krentenboompje heen. Ooit schreef ik het al ergens: wie met een ecologische tuin wil starten, schaft zich een appelboom, een teil met water, een gele kornoelje en een krentenboom aan. Een onfeilbaar startpakket van pakweg 15 euro.

bloemen tellen is onbegonnen werk
Als de bloemblaadjes afvallen is het feest niet over. Net zoals bij het 'grote fruit' schenkt ook de Amelanchier ons (en de vogels) lekkere vruchten. Als de kleine bessen rijp zijn - ze zijn dan donkerrood/paars gekleurd -smaken ze naar een mix van appeltjes en bosbessen. Ik eet ze recht van de boom maar omdat het er zo veel zijn mogen de merels, duiven e.a. mee-eten tot ze bijna ontploffen. Confituur of moes heb ik er nog niet van gemaakt maar het kan niet anders dan dat dat begeerlijk smeersel oplevert.

nu in bloei, in het najaar lekkere vruchten
In de herfst speelt het krentenboompje haar laatste troef uit en wat voor één! De verkleuring van de bladeren behoort tot de mooiere in onze tuin en hiermee zijn prachtige combinaties mogelijk. Aan de zwemvijver heb ik zo voor een groep krentenboompjes een gele pavia (net zoals het krentenboompje van Amerikaanse origine) aangeplant. Deze verkleurt knaloranje en dat levert tesamen een warme, kleurrijke hoek op. Wie zijn tuin ecologisch beheert en behoedzaam schoffelt of wiedt, ontdekt hier en daar jonge krentenboompjes. Ook dat is meegenomen.

Nog een tip in dit verband: als je een appel eet, gooi het klokkenhuis dan altijd weg in je tuin. Ik heb zo al een heleboel wilde appelboompjes verkregen. De grootste ervan is toch al 2 meter.


5 opmerkingen:

  1. Ook wij genieten hier van ons krentenboompje Ludo, alhoewel bijna uitgebloeid. De nieuwe kopfoto op mijn blog is nog van de bloesem. Nooit geweten dat je de vruchten van dit boompje kon eten. Confituur....een idee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook jouw kopfoto toont hoe mooi het krentenboompje wel niet is.

      Verwijderen
  2. Onze Amelanchier doet het helaas niet zo goed en wou maar niet echt aanslaan. Afgelopen winter heb ik hem een nieuw plekje toegewezen, ik hoop dat hij nu wat beter zal gedijen. Of het ooit zo een prachtexemplaar wordt als de jouwe, dat moet de toekomst uitwijzen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Terechte ode aan het krentenboompje! Hier in het hoge noorden komt hij bij mij pas langzaam uit de knop. Het feestje in de voortuin komt dus nog.
    Ook ik heb nog nooit een krentje te pakken gekregen, volgens mij zijn de vogels mij standaard voor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie fotoreeks. De streeks is nu helemaal in bloesem aan 't komen hier.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.