9 april 2015

bijenhotel van deurslingers

Twee kapotte deurenslingers van houten kralen en bamboestokjes, wat doen we ermee? Ze liggen al geruime tijd ergens in de tuin te rotten op de grond. Zouden ze we ze niet beter effenaf in de vuilzak steken? Ooit heeft iemand met veel zorg al die stokjes op maat geknipt, er een touw doorgestoken en er een bevallige slinger van geknutseld. Een beetje respect misschien? Laat ons eens iets proberen. Een nieuw (bijen)hotel voor de microbeestjes.


Een kader of een bak timmeren had ooit gekund maar ik koos ervoor om gebruik te maken van de op het Zuiden gerichte houten wand van onze fietsenstalling. De spleet vanonder en vanboven met een lat dichtgetimmerd en het stapelen kon beginnen. Toen alle stokjes van de deurslinger op waren, merkte ik dat ik niet toekwam. Daarom werd de ruimte in drie kompartimenten onderverdeeld, dat scheelde een hondertal stokjes. Door een verkeerde beweging viel even daarvoor zowat de helft van de stokjes terug op de grond, maar laat ons daarover zwijgen. Niet iedereen moet dat weten.


De houten lat met 2 oogvijzen waarmee de deurslinger wordt opgehangen, werd mee gerecycleerd. Om de stokjes goed klem te zetten, gebruikte ik een stengel van Miscanthus (prachtriet) die ik hier en daar tussen de stokjes stak en met de snoeischaar afknipte. Af en toe moet ik dat opnieuw doen, want zo'n bamboestokjes krimpen en zetten uit. Als ze los komen te zitten, steek ik er terug wat riet tussen.

2000 kamers for free !

Hierboven zie je het eindresultaat. Al tijdens de werkzaamheden kwamen er beestjes in de stokjes gekropen. Dat wordt een succes. Behalve 2 afgedankte deurslingers heb je er ook wel een vaste hand voor nodig. Veel jaren moest ik daar niet meer mee wachten, want de bibber komt sowieso. Wat zot in de kop helpt ook. En vakantie. De houten kralen heb ik nog, dat is iets voor later.

(Nieuwe website Natuurpunt en VELT: Wonderlijk Wild)


7 opmerkingen:

  1. Mooi resultaat. Ik heb wel geen fietsenstalling en ook geen deur slingers, maar het brengt me wel op ideeën. Ik zal wel zelf de bamboe op maat mogen zagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar zit je wel even aan maar .. niet opgeven. Succes ermee.

      Verwijderen
  2. Misschien een ip... Ik span een draad voor die hotels, omdat de spechten en mezen anders alles komen opeten bij mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is handig, bamboe op maat! Ik snij bamboe met de grote snoeischaar.
    En dat zot in de kop kan helemaal geen kwaad. ...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel wat bruikbare spulletjes worden weggegooid, terwijl ze vaak een tweede leven toebedeeld kunnen krijgen. Leve het Upcyclen ;-) !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh da's tof! Als ik een bij was, ik zou het wel weten!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er goed uit! Wij hebben hier ook vanalles rondslingeren maar stel het steeds uit om er mee aan de slag te gaan. Ondertussen gebruiken de bijen onze houten ramen. Goed voor hen, iets minder voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.