(Alle foto's copyright: Ludo Rutten)
|
Birkenau, 'feeling the horror' |
In 2011 bezochten we de vernietigingskampen
Auschwitz en Birkenau. We kampeerden op dat moment in Krakau, zo'n dikke 60 km van
Oswiecim. Terwijl de infrastructuur van Auschwitz I, gekend van de golvende Arbeit Macht Frei-leuze boven de toegangspoort, nog enigszins een menselijk trekje had, was de aanblik van Birkenau verschrikkelijk. Geen greintje menselijkheid viel er te bespeuren. Een plek vol horror, ingericht om op grote, industriële schaal te doden, te vernietigen en uit te roeien.
|
Het treinspoor in Birkenau |
|
Beklemmend gevoel tussen de barakken en vernielde gaskamer |
In 1940 herdoopten de Duitsers bezet Oswiecim in Auschwitz, de plek die de wereld vandaag herinnert als het symbool van terreur, volkerenmoord en de holocaust. Aan de stadsrand van Oswiecim bouwden de nazi's een Poolse legerkazerne om in een concentratiekamp (Auschwitz I) dat later uitgebreid werd tot 3 hoofdkampen: Auschwitz I, Birkenau (vernietigingskamp Auschwitz II) en Monowitz (Auschwitz III) en meer dan 40 subkampen. De allereerste mensen die in Auschwitz gevangen gehouden en vermoord werden waren Polen. Ze werden gevolgd door Sovjet-oorlogsgevangen, zigeuners en gedeporteerden van vele nationaliteiten.
|
Auschwitz I
|
|
sanitaire ruimte Birkenau |
In begin 1942 werd Auschwitz de setting van de grootste massamoordcampagne in de geschiedenis, toen de nazi's het plan uitwerkte om de gehele Joodse bevolking van Europa te vernietigen. De grote meerderheid van alle Joodse mensen die naar Auschwitz afgevoerd werden, belandden meteen in de gaskamers van Birkenau. Toen de SS besefte dat de oorlog ten einde liep, probeerde ze nog alle bewijslijst van de gepleegde gruweldaden te vernietigen. De nazi's ontmantelden in allerijl de gaskamers, de crematoria en toehorige gebouwen, verbranden documenten en evacueerden alle gevangenen die nog ter been waren naar Duitsland. De overlevende achterblijvers werden op
27 januari 2015 -gisteren precies 70 jaar geleden - bevrijd door het Rode Leger.
|
Foto in het museum Auschwitz |
|
Een doos van het gifgas Zyklon B
|
|
schrikkeldraad onder hoogspanning Auschwitz |
Zowat anderhalf miljoen mensen werden in Auschwitz vermoord. Tijdens ons verblijf dat jaar in Polen bezochten we ook nog het concentratiekamp Gross-Rosen (
Rogoznica). De gevangenen, die weinig hoop hadden om er te overleven, werkten in de nabijgelegen granietgroeve. Ook Siemens en Blaupunkt hadden er hun 'atelier'.
Indrukwekkende foto's, Ludo.
BeantwoordenVerwijderenAls waardige aanvulling heb ik een zeer recente opname die werd gefilmd middels een drone. Grijpt naar de keel...
https://www.youtube.com/watch?v=V76jjzo-U4E
Bedankt voor de link Menck, de film roept de herinnering sterk naar boven.
BeantwoordenVerwijderenJe foto's geven een goed beeld van de verschrikkingen daar in die tijd.
BeantwoordenVerwijderenZelfs heden te dagen loochenen neonazis de holocaust. Duitsland geeft zich veel moeite haar eigen verleden te verwerken en toont de bevolking hoe de barbaarse realiteit er uitzag.
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.sueddeutsche.de/politik/holocaust-ueberlebende-zeitzeugen-berichten-von-ihrem-martyrium-in-auschwitz-1.2323654
http://www.sueddeutsche.de/politik/-jahrestages-der-auschwitz-befreiung-gedenken-mit-ueberlebenden-von-auschwitz-1.2324411
dank je wel Woelmuizenier: de getoonde foto 'Selektion' is een heel bekende foto; hoe één man beslist over je leven of je dood.
BeantwoordenVerwijderenEén van de duisterste periodes van de mensheid.
BeantwoordenVerwijderenZoals altijd bij dit onderwerp, ben ik hier weer heel stil van ... opdat dit nooit meer zou gebeuren.
BeantwoordenVerwijderenIndrukwekkende reeks foto's vanuit je eigen bezoek. De feiten van de Holocaust moeten altijd in het collectieve geheugen van de mensheid blijven, op dat het nooit meer zal gebeuren.
BeantwoordenVerwijderenMaar hoe werkt het collectieve geheugen van de mensheid?
Er is nu al ontkenning van de feiten:
dit kan me beangstigen.
Een mooie weergave van een akelige plek!
BeantwoordenVerwijderenEn dan te denken dat men op bepaalde plaatsen in de wereld hier totaal geen lessen uit getrokken heeft.