27 september 2014

tengere pantserjuffers


Tijdens een korte wandeling in Averbode Bos en Heide hield ik me gefocust op de vennen die ter plekke terug ingericht werden. Het viel me op dat er nog veel bedrijvigheid was van heidelibellen, oeverlibellen en pantserjuffers. Op twee plaatsen vloog een koppeltje kleine pantserjuffers. Eens ze geland waren bewonderde ik hun copula, het moment waarop je ze dicht kunt benaderen.Op de foto's zag ik dat het beide tengere pantserjuffers betrof (Lestes virens), een zeldzame soort. Als niet-specialist zie ik dat aan de bruine vlekjes in de vleugels: bij de tengere pantserjuffer wordt dit vlekje links en rechts afgezoomd met een geel streepje. Het is niet de eerste keer dat ik dit beestje tegenkom, maar de vorige keer kwam ik niet verder dan deze belabberde foto. Dan is er toch sprake van enige vooruitgang. Net als vandaag vond ik deze juffer ook in heidegebied vlakbij vennen.


Biotoop waar ik de tengere pantserjuffers aantrof.


3 opmerkingen:

 1. Prachtige foto van die pantserjuffers, Ludo.
  Morgen fiets ik tot in Averbode, maar ik zal geen tijd hebben om die Vennen te bezoeken. Zier er prachtig uit (die laatste foto)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weeral knap vastgelegd.
  De laatste foto doet vermoeden dat het goed toeven moet zijn in deze biotoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooi, mooi, mooi!!!!
  groetjes, Hilde
  PS. En hoe bevalt het lesgeven je na 2 jaar 'thuis' te zijn geweest? Kom je terug in 'the mood'?

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.