21 april 2011

Hundertwasserreis 2.0.

Tijdens de voorbije dagen breiden we een vervolg aan onze schitterende Hundertwasserreis, vorig jaar in Bad Soden am Taunus, Darmstadt en Oostenrijk. Ik had 3 nachten geboekt in Die Grüne Zitadelle van Magdeburg, hét laatste bouwwerk van Hundertwasser. Dit kleurrijke en bizarre bouwwerk heeft op de eerste verdieping een hotel. De benedenverdieping bestaat uit winkeltjes en drankgelegenheden. De rest van de kamers wordt verhuurd, kopen kan niet.

vooraanzicht van Die Grüne Zitadelle

De bouwwerken van die grüne Zitadelle werden pas afgerond in 2005. De inwijding ervan vond plaats op 31 oktober 2005. Hundertwasser zelf was op dat moment al meer dan 5 jaar overleden. Voor en tijdens de bouwwerken was er heel wat consternatie omtrent het ontwerp van Hundertwasser. Maar naargelang de werken vorderden, ebde het protest weg en kwam bewondering in de plaats. Maagdenburg is thans fier op de Grüne Zitadelle. De bevolking en handelaars zien de toeristenstroom richting hun voormalige Oost-Duitse stad toenemen. Samen met de gotische Dom is de Grüne Zitadelle er thans the place to be.

De ingang van het hotel

We kregen kamers 38 en 42, met uitzicht op de binnenkoer met de fontein. Vanuit mijn bed keek ik recht op de 'scheve toren'. Er zijn triestiger plaatsen om wakker te worden. De kamers zijn vrij sober ingericht, de douche en het toilet zijn dan weer op en top betegeld op zijn Hundertwassers, zonder rechte lijnen, met gebroken muurtegels die terug samengepuzzeld zijn en hier en daar een kleurrijke toets. Ook de vloeren van de gang zijn golvend, zoals verwacht mag worden. De talrijke, allemaal verschillende zuilen zijn een lust voor het oog net als de bestrating van de 2 binnenkoeren en de voetgangerszone rondom de Grüne Zitadelle.

Uitzicht vanuit mijn kamer

Iedere dag zijn er rondleidingen die vertrekken aan het winkeltje waar ze allerlei Hundertwasser-spullen verkopen en waar ook de originele maquette staat opgesteld. Het valt op dat de gidsen telkens met een behoorlijke groep de ronde aanvangen. Wie een stadswandeling doet in Maagdenburg zal het moeten toegeven, het Hundertwasser-kunstwerk brengt de stad tot leven. Het presenteert zich als een levendige oase te midden een kil aanvoelende grootstad. De Maagdenburgers zelf zijn ervan overtuigd dat dit het mooiste bouwwerk is van Friedrich Hundertwasser.

Bahnhof Uelzen, aangepakt door 'architectuur-dokter' Hundertwasser

150 km ten noorden van Maagdenburg, iets voorbij het vroegere ijzeren gordijn -dat een tweede thema in onze reis vormde- ligt het stadje Uelzen. Vorig jaar werd er het tienjarig jubileum gevierd van de opening van het omgetoverde treinstation. De burgemeester van het stadje is ervan overtuigd dat hun Hauptbahnhof één van de mooiste stations van de wereld is. Natuurlijk gingen we er een uitgebreid kijkje nemen.

Ook hier het gekende Hundertwasser-concept: prachtige, kleurrijke zuilen, de vergulde bollen, de dakbegroeiing, een grote glaskoepel en ronduit schitterende betegelingen op de toiletten ("1 euro voor gebruik en bezichtiging", de toiletdame geeft een begeesterende uitleg) en bestratingen op de perrons.

Een interessante anekdote is dat enkele dagen na de dood van Hundertwasser, per post bij de initiatiefnemers een brief is aangekomen van de meester zelve, met daarin het Bahnhof-logo. Zeer waarschijnlijk is het ontwerp van dit logo het allerlaatste werk van Hundertwasser geweest.

Het Hundertwasserhaus in het Grugapark te Essen

Bij de terugrit naar huis hielden we halt aan het beroemde Grugapark van Essen. Tuinliefhebbers kunnen hier uren rondwandelen, de stadsbewoners genieten er vooral van de zon en liggen er langgerekt op de uitgestrekte gazons. Wij zochten en vonden er 'das Ronald McDonald Haus'. Dit Hundertwassergebouw biedt families met zieke kinderen, die vlakbij in het universiteitsziekenhuis verpleegd worden, een onderkomen in een 'helende' natuur- en mensvriendelijke architectuur.

Wij waren fel onder de indruk van dit vrij onbekend Hundertwasser-bouwwerk. Het is veel mooier dan we het vanuit de boeken kennen. Prachtig hoe deze mini-Waldspirale is ingebed in de omringende natuur. Hoe graag ik ook binnen was gaan rondwandelen, gezien de functie van het gebouw is het volkomen begrijpelijk dat het Ronald Mc Donaldhaus niet toegankelijk is. Je kan wel vrij rondom het gebouw wandelen en aan de inkom is er een klein winkeltje dat speciaal voor ons, bezoekers uit België, werd opengedaan. Een breedbeeld -TV toont een documentaire met veel aandacht voor de architectuur en de Hundertwasser-principes.

Deze korte vakantie in Maagdenburg was een enorme meevaller en we hebben prima genoten van ons verblijf in de Grüne Zitadelle. Kamers zijn via de website te reserveren en communiceren met de infobalie kan prima via e-mail. Er is een ondergrondse parkeergarage met talrijke mozaïeken. De Elbe en de omliggende natuur zijn ook voor fietsers de moeite.

(Een verslag van onze eerste Hundertwasser-reis vind je hier.)

2 opmerkingen:

  1. Weer een uitstekend georganiseerde, mooie reis, muggenbeet!
    Ik kijk vol verwachting uit naar een volgend reisidee van muggenbeet!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. waw weeral iets dat ik op ons todo lijstje moet zetten, muggenbeet ge kunt misschien nog eens een 'gidsenbureau' uit de grond stampen !!!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.