13 november 2010

jeugdsentiment: Genesis

Het is dankzij het hondsweer buiten dat ik gisteren uren lang blijven plakken ben op YouTube. Ik schrok mijn eigen een bult toen ik zag welke prachtige video's van Genesis er tegenwoordig te bewonderen vallen. Ik geraakte plotsklaps terug verslingerd aan hun progrock-muziek uit de jaren 70 en 80, mijn wondervolle jeugdjaren. Zelfs in die mate dat ik zonet op 't internet nog 2 DVD's van hen heb aangekocht. Deze band met Phil Collins -en in de beginperiode ook met Peter Gabriel- is tijdloze klasse.

Het was dankzij mijn betreurde vriend Hans dat ik voor het eerst Genesis te horen kreeg. Ook Deep Purple werd er via hem ingelepeld. Frank Zappa was dan weer een eigen ontdekking. Veruit de meeste LP's die ik kocht waren van deze drie groepen. Van Genesis herinner ik me vooral de dubbel live-LP Seconds Out. Peter Gabriel had toen de groep al verlaten maar Phil Collins nam, naast zijn vertrouwde drumstel, ook de zang voor zijn rekening. Volgens mij deed hij dit met verve al dachten de Gabriel-fanaten daar anders over.

Via Seconds Out verdiepte ik mij in de Genesismuziek mét Gabriel en zo kwam ik uit bij Foxtrot, Selling England by the Pound en Nursery Crime. Het is uit deze periode dat onderstaande magistrale 'The Musical Box' dateert. 1972, lieverds! Peter Gabriel zingt, Collins zit aan de drums en de gitaarfreaks herkennen de toen al tappende Steve Hackett.


Uniek beeldmateriaal van de Belgisch televisie

Toen Gabriel de groep verliet vreesden velen voor het voortbestaan van Genesis. Ten onrechte, want Phil Collins nam de micro over van Gabriel en liet iedereen met verstomming horen dat zijn zangkwaliteiten al even goed waren als zijn drumtechniek. Voor de live-optredens trok Genesis Bill Bruford (drums) en Chester Thompson (drums) aan om het slagwerk te verzorgen op die momenten dat Phil Collins de zangpartij voor zijn rekening nam. Tijdens de instrumentale nummers kwam je oren en ogen te kort want dan kroop Collins terug achter zijn eigen drumstel en werd er met twee drummers tegelijk muziek getoverd.

In de volgende muziekvideo brengt Genesis Los Endos, origineel terug te vonden op A Trick of the Tail, de eerste LP zonder Peter Gabriel uit 1976. Ook op Seconds Out was dit een van mijn lievelingsnummers. Op deze video heeft gitarist Steve Hackett de groep reeds verlaten. Daryl Stuermer vervangt hem op indrukwekkende wijze. Ik krijg er nog kippenvel van.


Los Endos, een prachtig instrumentaal nummer

In 1996 werd bekendgemaakt dat ook Phil Collins Genesis voor bekeken hield. Tony Banks en Mike Rutherford bleven verweesd achter. Collins groeit uit tot een echte wereldvedette net als Peter Gabriel dat eerder al deed. In 2007 komt de bezetting Collins, Banks, Rutherford, Thompson en Stuermer weer bij mekaar voor een reünie-tour (Turn it on again: the Tour). In 2008 verscheen de registratie van het concert in het Circus Maximus te Rome. Volgens mij één van de allerbeste live-registraties ooit.

Hieronder vind je part I en part II van de In the Cage-medley zoals gespeeld in Rome. Een nummer van een kwartier lang is bij Genesis echt geen rariteit. Op Foxtrot uit 1972 staat bvb. Supper's Ready, afgeklokt op 22'.58". Niet voor niets dat de hitjes-liefhebbers Genesis maar niks vonden.


Vergelijk dit podium eens met het eerste filmpje, goed geboerd hé?

Phil Collins en Chester Thompson samen op de drums.

Deze DVD is nog steeds verkrijgbaar. Enkele uren geleden kocht ik hem -ik wil hem nu toch echt zélf hebben- op het internet (18,99 euro). Ook de DVD 'Live at Wembley Station' zit in mijn winkelkarretje (13,00 euro). Tot dat de bestelling binnen is ga ik me zoet houden met de vele LP's nog eens op de pickup te leggen. Hopelijk staan er niet te veel krassen op. Je gelooft me of niet maar de dubbele Live "Seconds Out" heb ik destijds in London tweemaal gekocht: ééntje om te beluisteren en ééntje om krasvrij te bewaren. Een zalige, nog onbezorgde tijd.

Maar Genesis, dat is ook de herinnering aan Hans. Mijn buurjongen en vriend, die veel te jong en gezeten op zijn droom, een Honda Goldwing, tragisch om het leven kwam. Zonde, echt zonde. Zonder Hans was ik misschien in mijn Mud-fase blijven plakken ;)

5 opmerkingen:

 1. Zalig om terug te horen. Wij luisterden een paar geleden in een overvol koning Boudewijnstadion naar Genesis. Nog dagen liep ik toen op wolkjes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik neem het mij nog altijd kwalijk: zoveel live optredens gezien maar Genesis altijd aan mijn neus laten voorbijgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De geruchten zijn steeds stiller geworden voor een reünie met Peter Gabriel en Steve Hackett... de plannen waren in 2007 om the Lamb lies down on Broadway terug tot leven te wekken... alleen had Gabriel "geen tijd". Spijtig. Gelukkig zijn ze toen met drie gaan toeren, anders had ik ze nooit live gezien... :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Peter: ik vraag me af welk stembereik Peter momenteel heeft. Zou hij de songs van toen nog in dezelfde toonhoogte kunnen zingen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk het niet. Maar Phil Collins kan dat ook niet. Alle songs die hij in 2007 heeft gezongen zijn ook een paar tonen lager dan de originele. Kwam uitgebreid aan bod op de dvd die bij de livebox zat van hun concert in Rome. Vind ik eigenlijk niet erg. Zo kan ik die nu ook meebrullen :-D.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.