4 november 2010

beter krom dan recht

Herfstvakantie voor de mensen van 't onderwijs. Dit betekent dat wij niet kunnen gaan werken want de school is gesloten. Echt zonde, dus zijn wij genoodzaakt om iets anders te vinden om onze opgelegde vrije tijd zinvol in te vullen. Gelukkig is het plantseizoen nog volop bezig en ligt daar aan de linkergevel nog wel een klus op een halvegare te wachten om uitgevoerd te worden.

het pad wordt opgebroken

De linkergevel was een hoekje waar wij nooit kwamen. De steentjes waren daardoor mooi begroeid met mos maar voor de rest was daar niet veel te beleven. Een rechte pad, onze twintig jaar oude beukenhaag en daartussen een partij klimop en de altijd groene Chinese kamperfoelie. Bijzonder onderhoudsvriendelijk maar saai. Ik wilde wel eens iets anders. De voorbije dagen heb ik het stukje flink onder handen genomen.

een krom pad is boeiender en speelser

Het pad heb ik grotendeels opgebroken behalve aan de twee vensters zodat vrouwlief ze ongehinderd en veilig kan blijven poetsen. Safety first. Ik heb er enkele bochten in gelegd en verwerkte er verschillende soorten stenen in. Na enkele uren slijpwerk met een diamantschijf was het ambetant werk achter de rug.

Ook omheinden we het mini-perceeltje met een nieuw kastanjehek. Met 8 sterke palen werd het hek verankerd. Gisteren ben ik met die van ons wat nieuw plantgoed gaan kopen maar een deel vond ik hier en daar in de bestaande tuin. Zo verplantte ik een Cornus kousa en een jonge toverhazelaar en scheurde ik een groep ijzersterke herfstasters (Asran) voor tegen de gevel.

het tuintje, net klaar

Rond een uur of half drie vandaag was alles aangeplant. De wind was enorm hevig (en is dat nog) maar omdat het hoofdzakelijk bodembedekkers en vaste planten betreft hoef ik niets te vrezen.
Nu afwachten wat het gaat geven op termijn. Het stukje is een geval apart. Op 2, 3 uren van de dag na staan de plantjes in de schaduw maar als de zon voorbij de gevel glijdt, is het bakken geblazen. De grond is aangevulde grond en is lemerig en dus anders dan de rest van mijn tuin (zandgrond).

Mijn keuze viel op geitenbaard, akeleiruit, Viola odorata en labradorica, herfstanemonen, Tiarella Wherryi, varens, salomonszegel en vrouwenmantel. Met de tijd zullen hier ook zaailingen allerhande tussen staan en mag het stukje zijn eigen gangetje gaan en verwilderen. Tegen de schutting aan straatkant heb ik 2 wilde clematissen gepland. Hier heb ik de grond wat gemengd met zeewierkalk (uitprobeersel) want uit natuurwandelingen, ondermeer in de Voerstreek, heb ik geleerd dat de Clematis vitalba het best gedijt op kalkrijke grond, wat anderen ook mogen beweren.

Bijna 4 uur. Tijd om een andere klus uit te voeren. In opdracht van, jawel, die van ons. Dat het maar snel terug school is.

8 opmerkingen:

 1. Mooi gedaan!
  (Ik ook vakantie, ondanks niet in 't onderwijs :-p!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er veel beter uit en ik geniet ook van een paar dagen verlof ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 't is duidelijk congétijd in tuinblogland :-)
  Ik sta vol bewondering voor de vanzelfsprekendheid waarmee je zoiets tot een goed einde brengt, Ludo. Knap gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Bart: tien jaar in de bouw maakt dat een paadje kromtrekken wel meevalt. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wil echt naar jou open tuin dagen komen kijken, amai wat een knap resultaat dat je hier weeral hebt afgeleverd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Iedereen is welkom, je hoeft zelfs niet te wachten tot de 'officiële' opentuindagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mensen die wat recht is krom maken,daar kan ik alleen maar respect voor hebben!
  kristof

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.