14 november 2010

Django!!

Django Reinhardt, onze wereldvermaarde jazz-gitarist, werd 100 jaar geleden geboren in het Waalse Liberchies (23 januari 1910). Om deze verjaardag te vieren toeren Koen De Cauter en Fapy Lafertin & groep door het land om de gipsy-jazz van Django terug tot leven te wekken. Gisteren traden ze met hun octet op in Paal-Beringen, vlakbij Tessenderlo... dus daar moesten we bij zijn.

de bijhorende CD en inkomticket

Met 45 toeschouwers was de zaal maar matig gevuld. Eigenlijk is dat een belachelijke opkomst voor een achtkoppige band van dit niveau. Maar goed, de sfeer zat er toch behoorlijk in en het concert swingde zoals ik dat met Django-muziek verwacht had. Nuages en Minor Swing, Django's meest bekende songs, passeerden met een mooie eigen interpretatie. Zeer mooi vond ik het sfeerrijke 'Le vieux Leon' , een compositie van Georges Brassens, 'Plachterida' van Fapy en 'Place de Brouckère', een minder gekend nummer van Django.

Onder leiding van Koen De Cauter werd er een prima afwisseling gebracht van rustige, swingende en op sneltrein-tempo nummers (ja Django en zijn slaggitaristen gingen er soms tegenaan!). De 3 zonen van Koen en Fapy Lafertin zelve, die het gitaarwerk van Django voor zijn rekening nam, kennen het genre als weinig andere Belgen en zijn prima 'ambassadeurs' van Reinhardts muziek. Toch waren voor mij 2 andere groepsleden de verrassing van de avond: cornetspeler Jon Birdsong en Lionel Beuvens, de drummer. Twee namen om te onthouden.

Op het W.E.R.F. label werd een CD uitgebracht met de muziek van deze Tribute. Zoals dat met Belgische groepen gaat, kon je ook nu na het concert aan de vestiaire de CD gaan kopen. Terwijl ik dit stukje blog, herbeluister ik het -veel te korte- optreden van gisterenavond opnieuw. Django, dat is een stijl op zichzelf. Ik hou ervan.

(Een videodocumentaire over Django vind je hier.)


3 opmerkingen:

  1. Ik heb deze band bezig gezien in de stadschouwburg in Brugge en toen was de opkomst heel behoorlijk - zo goed als uitverkocht. Ik hou ook van die muziek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wist eigenlijk niet dat Reinhardt een Belg was, tot mijn schande. Ne mens leert bij op Muggenbeet. :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.