9 augustus 2010

onze Hundertwasser-vakantie

Na vele jaren Frankrijk en een jaartje Italië als vakantiebestemming wilden we het dit jaar eens over een andere boeg gooien. We kozen voor een rode draad, met name de kleurrijke gebouwen van Hundertwasser.

Hundertwasser, geboren als Friedrich Stowasser, was een Oostenrijks schilder (+ februari 2000) die een aantal heel interessante bouwwerken heeft gecreëerd. Het Weense Hundertwasserhaus is ongetwijfeld zijn meest bekende realisatie. Hundertwasser wijkte moedwillig af van de klassieke bouwstijlen. Hij verzette zich tegen de rechte lijnen, de uniformiteit, de ziekmakende en zielloze architectuur van alledag. Hiertegenover plaatste hij een aantal vernieuwende ideeën zoals het 'raamrecht' en de 'boomhuurder' en gebruikte hij kleurrijke mozaïeken en gebogen lijnen, tot in de vloeren toe. Erg ongewoon maar smaakvol.

Hundertwasser op een infozuil nabij "In den Wiesen"

Belangrijk hierbij is dat Hundertwasser de zorg voor het leefmilieu erg belangrijk vond. De liefde voor de natuur straalt er bij al zijn gebouwen van af. Niet alleen groeien er hier en daar bomen uit de vensters (deze bomen huren hun eigen kamertje), ook groendaken worden maximaal toegepast. Hierbij moet je niet denken aan de tapijtjes van muurpeper, huislook of hemelsleutel die vandaag ingang vinden, neen, het zijn echte struiken en bomen die hun vaste stek op de daken krijgen. Wandelen op de daken is bij Hundertwasser de gewoonste zaak.

Zijn kijk op bouwen en wonen zorgt er voor dat de landschappelijke omgeving minimaal wordt verstoord. In de steriele en grauwe stad schept Hundertwasser dan weer een oase van leven vol kleur en dynamiek. Het moet voor de bewoners heerlijk zijn om de vier seizoenen van zo dichtbij te kunnen beleven. Om in de lente de bladeren te zien ontluiken en in de herfst de klimmende wilde wingerd rood te zien verkleuren. Om in de winter beschut te worden door de brok natuur boven je hoofd en in de zomer te genieten van de koelte ervan.

Hundertwasser fascineert me al heel lang. Op het moment dat ik me in zijn werk ging verdiepen (1999-2000) stierf hij aan een hartinfarct. Ik hoorde het droevig nieuwsbericht. Sindsdien blader ik regelmatig in de boeken en kunstuitgaves over hem uit onze vitrinekast. De kleurrijke prentjes en verbazingwekkende details laten me niet meer los. Veel ideeën deel ik met Friedrich. Ik moest en zou mijn 'favoriete lijstje van gebouwen' in levende lijve zien. Deze vakantie kwam het er eindelijk van. Ik ben een gelukkig man. In het echt was het nog mooier dan verwacht.

600 foto's nam ik. Moest mijn geheugenkaart niet vol zijn geweest, waren het er nog een stuk meer. Van iedere halte heb ik er eentje op deze blog gezet. Zo heb je een idee waar ik de voorbije dagen heb rondgehangen en hopelijk krijg je ook de smaak te pakken.


17 woningen, "In den Wiesen" te Bad Soden am Taunus (Duitsland)

De "Waldspirale" in Darmstadt (Duitsland)

De kinderen voor de Sint Barbarakerk te Bärnbach (Oostenrijk)

Met het wegrestaurant van Bad Fischau (snelweg Wenen-Graz nabij Wiener Neustadt) maakten we 's morgens, bij onze uitstap naar Wenen, een eerste maal kennis. Bij de terugkeer gingen we er eens lekker eten.

de toiletten van het Kunsthaus Wien

Het HundertwasserHaus te Wenen... eindelijk wat volk.


Thermendorp Bad Blumau, vlakbij onze camping van Fürstenfeld (Oostenrijk - Stiermarken). Zo schoon dat ik het tweemaal gaan bezoeken ben. Rondlopen kan je er vrij.

Jo en ikzelf tegen twee kleurrijke zuilen onder het café van het HundertwasserHaus.


6 opmerkingen:

 1. Het doet me aan iemand anders denken, en je zal direct weten wie, maar ik kan niet zijne naam komen ... ziet er heel kleurig uit :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. bedoel je Gaudi (Barcelona) ? De mozaieken hebben ze gemeen, al gaat Hundertwasser hierin een stapje verder. Tevens geeft Hundertwasser de natuur veel meer plaats in zijn realisaties. Ze maken er integraal deel van uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bomen die uit de ramen groeien, geweldig!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gaudi had een slag van de katholieke molen gekregen, Hundertwasser vertrok van een aantal basisprincipes (raamrecht, de rechte lijn is onnatuurlijk, recyclage => hij is de uitvinder van het droog toilet, ...) en trok dat consequent door. Gewoon geweldig, inderdaad

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het doet me deugd om te zien dat er dan toch nog enkelen uit blogosfeer Hundertwasser kennen en mooi vinden. Al had ik er heel wat meer verwacht. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb begin vorig jaar pas voor het eerst van hem gehoord van een vriendin die één of andere artistieke richting volgt en zijn in september tot in Wien gevlogen om dat te zien. Hoe is het mogelijk dat zowat de hele zogeheten ontwikkelde wereld nog altijd zo saai bouwt en woont, en bij uitbreiding dus leeft? De wanorde is natuurlijk, de orde is dodelijk. Zeg maar dat ik het gezegd heb.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.