3 juni 2007

beestjes kijken

Ik heb vandaag geen klop uitgericht. Een bewust ingelaste DND, a doing nothing day. Uren heb ik dan ook doorgebracht in de tuin. Genietend van het mooie weer en de vele beestjes die zich aangetrokken voelen tot het stromend water van de nieuwe zwemvijver.

Niet alleen onze katten gaan zich sinds kort wassen in het moeras ook de koolmezen en de merels hebben het gratis bad al ontdekt. Een hele reeks pas uit de nest gevlogen vogeltjes passeerden de revue. Het piepkliene goudhaantje verlekkerde zich aan de rijpende krentjes van de amalanchier. De zwartkop en de merels floten alsof ze weer zin hadden om een vrouwtje te bekruipen.

De libellen en de juffers waren vandaag ook van de partij. Het mooiste beest dat ik vandaag zag was een mannekes-weidebeekjuffer. De fladderende metaalblauwe pracht deed me eerst geloven dat er twee vlindertjes aan het flirten waren maar eens geland op de rand van de vijver bleek het een weidebeekjuffer. 't Is de allereerste keer dat deze juffer onze tuin opzoekt. Een prachtig beest dat hopelijk nog vaak terugkomt. Een zelfgetrokken foto kan ik helaas niet tonen want toen ik de kodak ging halen is het viervleugelig roofdier ongezien vertrokken.

Op één van de kastanje palen ontdekte ik ook nog een wespachtige kever met lange voelsprieten (zie foto). De precieze naam van dat beest ken ik niet maar ik denk dat het een gevlekte boktor is, al is het kleurenpatroon anders dan in al mijn natuurgidsen. Wie het beestje kent, mag altijd iets laten weten. Als je "zit" roept, zit het en als ge "lig" roept, blijft het ook zitten. Wat zou het kunnen zijn?

  4 opmerkingen:

  1. Gevlekte Boktor: daar hou ik het ook op. Als je die even in google opzoekt dan zie je meteen dat het kleurenpatroon bijzonder varieert/uniek is.

   Ik heb er trouwens een DNW van gemaakt. Gisteren en vandaag bijna niets gedaan. Wel ook van de tuin genoten. En daarnet een half uur naar de grazende koeien in de wei achter ons gekeken. Ze kwamen aan onze tuin grazen. Toch indrukwekkende beesten als ze op 1 meter van je staan.

   BeantwoordenVerwijderen
  2. over koeien gesproken, heb je deze al gelezen?: http://muggenbeet.blogspot.com/2005/02/zwarte-koffie.html

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is de kleine wespenbok.

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Volgens Michel, mijn bio-collega, gaat het inderdaad om de kleine wespenboktor.Hij staat in zijn kevergids. Weer iets bijgeleerd.

   BeantwoordenVerwijderen

  Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.