8 juli 2017

de grote rupsendoder

de grote rupsendoder
Tussen de vele hommels en vlinders kroop ook deze uit de kluiten gewassen wesp. Net als de andere insecten voedt de grote rupsendoder zich met nectar uit de Veronicastrum. Deze grote rupsendoder behoort tot de graafwespen. Het verticale nest wordt gemaakt in het zand. Zoals de naam aangeeft, verlamt de grote rupsendoder rupsen die ze vervolgens in het nest sleept. Er wordt een eitje bij de buit gedeponeerd zodat de uitgekomen larve meteen van een stevig ontbijt kan genieten. De meeste grote rupsendoders worden waargenomen tijdens de warme maanden juni, juli en augustus.  Dit jaar werden er nog maar 20 exemplaren ingevoerd bij waarnemingen.be, wat weinig is, zeker gezien de grote rupsendoder met zijn oranje-zwart achterlijf toch wel een heel opvallende verschijning is. Ook present waren een aantal stadsreuzen, die imposante zweefvlieg waarover ik al eerder schreef.


4 opmerkingen:

  1. In dit spannende insect zou ik niet onmiddellijk een wesp herkennen.
    Leerzaam blogje dus en een mooie waarneming in je tuin, die steeds weer nieuwe verrassingen oplevert.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze zie ik hier ook wel eens rondvliegen; indrukwekkend groot beest eigenlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is (te) lang geleden dat ik hier nog ben komen lezen en kijken. Wat een mooie foto's wederom! Bij dit bericht laat ik even een reactie na. Voor mij was de grote rupsendoder namelijk een onbekende tot ik vorige maand twee exemplaren in de tuin zag vechten. Zo'n mooie macrofoto heb ik er niet van, wel dit filmpje (met commentaar van de kleuter). Sindsdien heb ik nog meerdere exemplaren gezien in de tuin (in de zandbak en in het gras).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is wel een heel aardig filmpje. Je ziet eentje een hele steen versleuren!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.