25 februari 2024

Wat een boom!

Mijn huisgenoten die onlangs Senegal bezochten, gingen samen met een lokale gids ook de 'Kaasmaker van Abene' opzoeken. Een kaasfabriek in Senegal? Neen, Le Fromager d'Abene is samen met de 'Fromager millenaire de Missirah' de dikste kapokboom van Senegal. Ze behoren beide tot de 5 dikste kapokbomen (Celba pentandra) van de wereld.


In 2021 werd de stamomtrek nog eens opgemeten, zoals het hoort op een hoogte tussen 1.30 en 1.50 meter, en het meetlint gaf 25 meter aan. Dat kan al tellen! Zoals je kan zien op bovenstaande foto, gaat het niet om een mooie ronde stam maar om een heel amorfe structuur. De dikste kapokken staan in Brazilië, hier groeien er twee met een stamtrek groter dan 30 meter.


De boom is vrij te bezoeken. Er zit een man die de plek wat proper houdt en het is gepast om deze een vrije gift te overhandigen. Behalve de 4 Looienaars was er nog één bezoeker, toch ben je er nooit alleen want de kapok huisvest ook een groep apen. De allerdikste boom van Senegal meet 28.69 meter. Het is een Afrikaanse Baobab (Andansonia digitata). 

1 opmerking:

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.