Enkele dagen geleden. Het is balkdonker buiten .... behalve in het noordwesten. Daar wordt alles opgelicht door een oranje gloed in de lucht. Heel vreemd. De windrichting doet me peinzen aan Amoco in Eindhout maar, wie weet, is het iets helemaal anders.
Op facebook kwam allicht de correcte verklaring van Marc, in bloggersmiddens beter gekend als Menck: "In mijn buurt is het een gekend fenomeen omdat we hier tal van tomatenkwekers hebben." - "Die voeden hun planten 's avonds en 's nachts met oranje groeilicht. Dat is vaak tot erg ver te zien en kan de hemel serieus doen oplichten."
Speurwerk op het internet bracht me meteen naar Nederland waar dat gekleurd serrelicht een heel issue is. Serrebelichting blijkt een hele wetenschap te zijn. Google Maps leidde me vervolgens naar een aardbeikwekerij niet zo ver hier vandaan. De windrichting klopt volledig en de website van de kweker bevestigt de vermoedens. "Wij kunnen onze aardbeien al aanbieden vanaf maart en dit tot de eindejaarsdagen". Terwijl het normale aardbeienseizoen mei-juni-juli is.
Met het groeilicht wordt het natuurlijk licht nagebootst waardoor de planten aan fotosynthese kunnen doen en dus groeien. Hierdoor kunnen de vruchten heel snel op de markt gebracht worden en hogere prijzen verkregen worden. De natuurlijke seizoenen worden m.a.w. op deze manier volledig op hun kop gezet. Dat geldt -zo te zien- ook voor de nachtelijke donkerte.
En dan probeert een mens eens de sterrenhemel te bewonderen. Zwijg stil, de melkweg te bekijken 🤦♂️
BeantwoordenVerwijderenIk zei het van de week nog tegen mijn echtgenote toen we op de markt verschillende groentenboeren hun "eerste Belgische aardbeien" zagen aanprijzen.
Terwijl de ecologische en biolandbouw net beklemtoont om seizoensgebonden groenten en fruit te consumeren, blijft de klassieke land- en tuinbouw gaan voor het jaarrond aanbieden van hun producten. De transport- en energiekosten van dat model moeten immens zijn..... terwijl de zon nog steeds gratis is.
BeantwoordenVerwijderen