geen eendagsvlieg

 

zwarte mees

Twintig kilo vogelvoer verdween er al in de bekken van de kleine vogels hier rond het huis. Ook de druiven aan de voordeur zijn geliefd, de merels hangen als kolibries in de lucht om ze van de druivelaar weg te plukken. Aan en onder de voedersilo gaat het als vanouds al is het trio zwarte mezen wel een nieuw gegeven. En natuurlijk is de aanwezigheid van de goudvink wel heel apart. Ik heb nog nooit een goudvink in levende lijve gezien en dan zit hij plots in je eigen tuin.

Goed nieuws is dat het vrouwtje goudvink geen 'eendagsvlieg' blijkt te zijn. Ze zit hier al een hele week en komt meermaals per dag onder de silo zonnebloempitten grabbelen. 

 
de goudvink

In het Engels heet de goudvink bullfinch, stierenvink dus. Allicht verwijst dit naar de stevige nek van de vink. Wanneer het vrouwtje tussen andere vinken zit, dan zie je dat de goudvink toch een maatje groter is dan de gewone vinken. Op de foto zie je dat de poten er niet gezond uitzien. Ze zijn verdikt door witte, pokachtige wratten. Blijkbaar wordt dit veroorzaakt door mijten die zich in de huidplooien hebben genesteld.

Er is nog tuinnieuws, we hebben ons terug geëngageerd om mee te doen met het ecotuinenweekend van VELT vzw. Concreet betekent dit dat onze tuin voor iedereen wordt opengesteld en dit tijdens het eerste weekend van juni. Ook op de aansluitende pinkstermaandag zijn we open. Reacties

Loes zei…
Echt een super mooie vogel! X
Zem zei…
De tuinvogels weten wel wat eten is: hier is ook de mussenkolonie weer teruggekeerd. Zorgt een groot deel van de dag voor gezellig getsjilp en eet in sneltreinvaart de containers leeg.
Vivara heeft een goede klant aan ons.
Prachtig , de foto van het vrouwtje goudvink, hopelijk heeft ze niet te veel last van de aangetaste pootjes.
Groengenot zei…
Inderdaad kalkmijten. Het vogeltje oppakken en met de pootjes in een bakje olijfolie doppen, dat zal niet lukken zeker? 😉
Muggenbeet zei…
Neen, dat lukt niet. Het is een heel schuwe vogel. Toch bedankt voor de tip :)
Moois van mie zei…
Ocharme die pootjes!
Bij mij zijn de vogeltjes ook terug. Helaas zag ik de boomklevers dit jaar nog niet Maar wel de koolmeesjes natuurlijk, die zijn dit jaar in een conflict gewikkeld met vinkjes aan het voederhuisje. Er is nochtans genoeg voor iedereen.
Ik ben overigens wel benieuwd of ik de parkieten ga zien aan mijn voederhuisje. Sinds de zomer zwermt er hier elke avond bij valavond een peloton (want zo lijkt het wel een beetje) parkieten door de straat voorbij mijn raam en over het voederhuisje.
Thanks for sharing the blog so well and I hope you have something new for me to study.

ចាក់បាល់