4 juli 2014

zomergeneratie landkaartje



De zomergeneratie van het landkaartje vliegt ook al rond. Deze voormiddag fladderde er hier eentje rond in de zonovergoten voortuin. Het is een prachtig fenomeen hoe de landkaartjes van het voorjaar afwijken van de zomergeneratie. 'Seizoendimorfisme' heet dit met een moeilijk woord. De zwarte uitvoering van het landkaartje (zomer) heeft wel wat weg van een kleine ijsvogelvlinder. Wie de vergelijking met de voorjaarsgeneratie eens wil maken, hier kan je hem bekijken (4de vlinder). Zoals bij zoveel vlinders voeden de rupsen ervan zich met brandnetel. 


(De zon schijnt eigenlijk te fel om te fotograferen maar straks is de 'vogel' misschien gaan vliegen)

Update: wat later kwam er een oranje zandoogje op de wilde marjolein zitten:



5 opmerkingen:

  1. Zo mooi, die zomerkleur van 't landkaartje. Eén van de mooiste vlinders (de vraag is of er wel lelijke vlinders zijn)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het verschil in voorjaars- en zomerkleed bij het landkaartje is toch een aardig fenomeen.
    Ik zag ze hier altijd in voorgaande jaren. Tot mijn verdriet hier, zelfs met volle zon en een bloeiende vlinderstruik, nauwelijks vlinders...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat is dat hier! Ik krijg hier de indruk dat jouw blog een make-over heeft gekregen? De foto's komen hier alvast heel goed uit! Prachtig bestje trouwens, dat landkaartje. Hier dwarrelde gisteren ook al een gehakkelde aurelia voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een make-over? De nieuwe header is er al een tijdje, de voorbije maand ligt de klemtoon wel wat meer op de foto's, en soms worden deze vierkantig gepost omdat ze in dat formaat het grootst zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.