zomergeneratie landkaartjeDe zomergeneratie van het landkaartje vliegt ook al rond. Deze voormiddag fladderde er hier eentje rond in de zonovergoten voortuin. Het is een prachtig fenomeen hoe de landkaartjes van het voorjaar afwijken van de zomergeneratie. 'Seizoendimorfisme' heet dit met een moeilijk woord. De zwarte uitvoering van het landkaartje (zomer) heeft wel wat weg van een kleine ijsvogelvlinder. Wie de vergelijking met de voorjaarsgeneratie eens wil maken, hier kan je hem bekijken (4de vlinder). Zoals bij zoveel vlinders voeden de rupsen ervan zich met brandnetel. 


(De zon schijnt eigenlijk te fel om te fotograferen maar straks is de 'vogel' misschien gaan vliegen)

Update: wat later kwam er een oranje zandoogje op de wilde marjolein zitten:Reacties

Anoniem zei…
Zo mooi, die zomerkleur van 't landkaartje. Eén van de mooiste vlinders (de vraag is of er wel lelijke vlinders zijn)
Zem zei…
Het verschil in voorjaars- en zomerkleed bij het landkaartje is toch een aardig fenomeen.
Ik zag ze hier altijd in voorgaande jaren. Tot mijn verdriet hier, zelfs met volle zon en een bloeiende vlinderstruik, nauwelijks vlinders...
Muggenbeet zei…
Vandaag hier een goede vlinderdag.
Wat is dat hier! Ik krijg hier de indruk dat jouw blog een make-over heeft gekregen? De foto's komen hier alvast heel goed uit! Prachtig bestje trouwens, dat landkaartje. Hier dwarrelde gisteren ook al een gehakkelde aurelia voorbij.
Muggenbeet zei…
Een make-over? De nieuwe header is er al een tijdje, de voorbije maand ligt de klemtoon wel wat meer op de foto's, en soms worden deze vierkantig gepost omdat ze in dat formaat het grootst zijn.