trappistenbierglas voor deuropening met vliegenlinten |
Met zo'n hitsig weer moet je voldoende drinken. Met deze volkswijsheid in gedachte grabbel ik af en toe een koel flesje uit de frigo. Het aanbod: bier, veel soorten bier, dat in de koelkast terechtgekomen is via enkele bierkorven die me cadeau gedaan werden. 90% van de soorten ken ik van haar noch pluim wat van elke dronk een ware ontdekkingstocht maakt. Alle trappistenbieren zitten ertussen, La Trappe inclusief, maar ook heel veel regionale biertjes die bij wijze van spreke ergens in de stal gebrouwen worden. Normaal drink ik nooit of toch heel zelden bier maar met tropische temperaturen en languit hangend in de zetel voor de Tour kan de smaak me wel bekoren. Bruin meer dan blond. Extra hop mag.
1 flesje, meestal een 33'er, volstaat om me licht beneveld te maken. Tegen dat de renners aankomen is de mist wel opgetrokken. Eén biertje dat me bijgebleven is, is het Poperings Hommelbier uit Watou. De Lucifer van de makers van de Gouden Carolus was ook niet slecht. De bruine Ciney liep lekker binnen en de Pannepot, goed voor Alc. 10% VOL en gebrouwen in Vleteren, mag me ook altijd opnieuw worden aangeboden. De Natte Lore schonk ik aan een bezoeker maar de Boon Oude Geuze - hij bestaat voor "'90% uit malse lambiek van 18 maanden oud, 5% karaktervol bier van 3 jaar en 5% heel jonge lambiek" - kon maar één bestemmeling hebben, mezelf. Er ligt nog heel veel te wachten in de frigo, te veel voor één maag en 2 nieren. Als ik levend terugkom van vakantie, wat niet vanzelfsprekend is want ik moet naar Tallinn (algemeen gekend als het einde van de wereld), zal ik eens wat hulp inroepen. Ook die bak Bink Bloesem moet dringend weg. Liefhebbers houden de oproep best in de gaten.
Of het moet zijn dat de achterblijvers - zij die niet meegaan naar de Estlandse afgrond van de planeet - geholpen door klasgenoten, buren, nonkels en vrienden, tegen dan alles leeg gezopen hebben.
Naar Tallinn? Leven daar geen Orks, Trollen en ringgeesten meer of heb ik het verkeerd op? Goeie moed!
BeantwoordenVerwijderenVolgens mijn vrouw, de initiatiefnemer van de reis, zijn er mensen die terugkeren van Tallinn. Hopelijk hebben wij ook zo veel geluk.
BeantwoordenVerwijderenLudo, dit soort gevoelens herken ik van toen ik ook nog vér op vakantie ging (moest) ;-) Ik dacht altijd dat ik voor eeuwig afscheid ging nemen van mijn tuin....
BeantwoordenVerwijderenOp de goede afloop ga ik een Hoegaardenbiertje uit de koelkast halen en ik wens jou en je familie een mooie vakantie toe en een voorspoedige thuiskomst!
Santé, Ludo!Hmmm, Hommelbier, daar heb ik ook al eens mogen van genieten en die van Boon, die kunnen er ook wat van. Geniet van de vakantie en vergeet niet terug te komen!
BeantwoordenVerwijderenEens vertrokken valt het wel mee maar de beste dag is toch als ik thuis weer binnen rijd. Heb deze keer wel wat richtpunten: art nouveau in Riga, Unesco-werelderfgoedsteden, Zappa-buste in Vilnius,....
BeantwoordenVerwijderenEr zijn pretbedervers die beweren dat je ook met water je dorst kan lessen. Negeer ze. Met water gaat je dorst wel over, maar lessen nooit.
BeantwoordenVerwijderenHet ga je goed in Tallinn zou ik je zo zeggen.
BeantwoordenVerwijderenWel, zo een donker biertje, dat lust ik ook best. Blond laat ik echter aan me voorbij gaan.
BeantwoordenVerwijderenGeniet van je ontdekkingstocht en hopelijk vallen ze allemaal reuze mee!
Schol, Ludo. En een fijne reis gewenst!
BeantwoordenVerwijderenJaren geleden wou ik een cursus sommelier volgen in de hotelschool waar mijn vrouw destijds haar koksdiploma trachtte te behalen via het volwassenenonderwijs. Zij wist te vertellen dat de opleiding sommelier volzet was maar dat er voor het eerst in België gestart werd met een cursus "Bierologie". Bedoeling was om het equivalent van een sommelier te vormen, maar dan binnen de bierwereld.
BeantwoordenVerwijderenIk heb de stap gezet en ben die driejarige cursus gaan volgen. Een openbaring was dat. Maar van een ongezien hoog niveau. Heel veel scheikunde, heel veel theorie. Maar dus ook heel leerrijk. Waar ik vroeger niet verder kwam dan het achterover kappen van het Inbev gamma leerde ik dat er werkelijk pareltjes bestaan, écht wel met liefde gebrouwen.
De conclusie van het verhaal is dat ik vaak gedegouteerd ben wanneer ik zie hoe men vaak bier presenteert (of tapt) in de horeca en andere zaken.
Een andere conclusie is dat er voor iedere goede wijn een goed bier als alternatief bestaat :)
Deju, 10 uur is echt wel te vroeg om al iets te gaan kiezen in de frigo ;)