14 juli 2014

tuinreuzen


Er zijn weinig tuinplanten zo succesvol bij vliegende insecten als de Veronicastrum. De wilde marjolein misschien maar voor de rest zie ik hier niet direct kandidaten. Vandaag ontdekte ik op de Veronicastrum een nieuwe soort voor onze tuin: de stadsreus of de hoornaarzweefvlieg (foto links). Mijn eerste reflex was er eentje van voorzichtigheid tot ik zag dat het een reuze-zweefvlieg was en geen echte hoornaar of andere wespachtige. Het is een kanjer van een zweefvlieg, de grootste die ik ooit in onze tuin waargenomen heb. 

Eveneens vandaag en ook op Veronicastrum zat een ivoorvlieg of ook wel de witte reus genaamd. Deze zweefvlieg zie ik wel vaker. Ook al is het een dikkerdje, hij is toch enkele maten kleiner dan de stadsreus.

wespachtig achterlijf van hoornaarzweefvlieg


Zoals je ziet, ook op de Veronicastrum, de zomergeneratie van het landkaartje. Nog goed nieuws van het geboortefront: in de waterleliepoel hangen momenteel 4 pasgeboren 'echte libellen' bij hun exuvium. Eentje gaat het niet halen, denk ik, maar de drie andere zien er kerngezond uit.


5 opmerkingen:

  1. Zolang er geen Vlaamse reuzen op je veronicastrums komen zitten heb je geen klagen! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De volucella zal ik hier vorig meerdere keren. Dit jaar nog geen waarneming van deze reus. Die ivoorvlieg moet ik nog spotten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier worden de veronicastrum voornamelijk bezocht door bijen en hommels. De zweefvliegen op de foto heb/had ik nog nooit gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik moet dringend een plaatsje maken voor veronicastrums, die ontbreken hier nog.
    Mooie reuzenstoet!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je zal er geen spijt van hebben Bart, ik sta er versteld van hoeveel insecten deze planten aantrekken en decoratief zijn ze zeker ook.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.