17 juli 2014

de Japanse wijnbes

rijpende Japanse wijnbes

Een tuinwandeling dezer dagen gaat steeds gepaard met het plukken en eten van allerhande rijpe bessen. Van de struik recht in de mond, verser kan het niet. In mijn tuin vind je ze overal, verspreid tussen de bloemen en struiken. Het merendeel belandt in de gulzige snavels van de vogels en dat vind ik prima. Delen is een levenshouding.

De rode aalbessen dragen dit jaar prima en dat geldt ook voor de blauwe bosbessen. De wilde bramen zien er veel belovend uit maar veel rijpe vruchten hangen er nog niet aan. De Japanse wijnbes (foto), dat is hier op mijn arme zandgrond de absolute topper. Elk jaar een behoorlijke opbrengst, ziektevrij, bestand tegen mijn (godgeklaagde) snel uitdrogende bodem, zichzelf vermeerderend (spontane afleggers) en wat een sierlijke verschijning.

Mij doet de Japanse wijnbes denken aan de zonnedauw. Vergelijk de bovenstaande foto maar eens met dit plantje! Vleesetend is de wijnbes niet maar licht klevend is hij zeker wel. De vruchten plakken een beetje, niet storend evenwel. Vandaar dat ik bij de aankoop van mijn allereerste exemplaar voor alle zekerheid aan de kweker vroeg of die bessen wel eetbaar waren. Toen wist ik niet beter.



Intussen pluk ik elke dag de meest rode bessen ertussenuit en trakteer zo mezelf op een gezond tussendoortje. Bij enkele bollen ijscrème zijn ze nog lekkerder.


4 opmerkingen:

  1. 't Is één van de lekkerste bessen in de tuin, die Japanse wijnbes.
    En dat kleverige vind ook ik absoluut niet storend

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een schitterende foto's ... en wat een kleurenpracht!
    Het water loopt me in de mond bij het lezen over die heerlijke ijscoupe ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De Japanse wijnbes staat ook al een tiental jaren bij ons in de tuin. Dat ze nu al bessen hebben, is uitzonderlijk. Bij ons toch want normaal komen die bessen pas in augustus.
    Mooie foto's trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het blijft spannend om ze te plukken, steeds blijf ik met iets, kleding, handen of haar, in de struik hangen. De tip met het ijs gaan we hier zeker uitproberen. En de foto's zijn (alweer) wonderschoon!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.