ik draag geen bont

1 van de nieuwe affiches tegen pelsdierenleed

Doe zoals 17 bekende Vlamingen : zeg nee tegen pelsdierenleed, draag geen bont. Met deze boodschap is Gaia een nieuwe campagne gestart om mensen bewust te maken van het dierenleed voor bont dat minder opvallend verwerkt is, bijvoorbeeld in de kraag of de mouwen van jassen.

"De bontindustrie probeert de mensen te verleiden met kleding die slechts gedeeltelijk uit bont vervaardigd is, jassen waarin echt bont veel minder opvallend verwerkt is in de kraag of de mouwen. Mensen slaan daar minder acht op, of beseffen niet dat ze op die manier nog echt bont dragen. Maar ook dat bont teert op dierenleed en kost dierenlevens."

Uit een enquête uitgevoerd in 2009 door IPSOS in opdracht van GAIA, blijkt dat 87% van de Belgen voor een wettelijk verbod op bontkwekerijen gewonnen is (79 % in 2004). België telt nog 19 pelsdierkwekerijen, alle gelegen in Vlaanderen. GAIA ijvert voor een wettelijk verbod op pelsdierkwekerijen. In Groot-Brittanië en Oostenrijk zijn pelsdierkwekerijen al verboden. In België bestaan enkel nertsenkwekerijen. Voor een jas die helemaal van bont gemaakt is, zijn veertig tot zestig nertsenvachten nodig.

Voor bont worden wereldwijd tientallen miljoenen vossen, nertsen, chinchilla’s, wasbeerhonden, bevers en vele andere pelsdiersoorten anaal geëlectrocuteerd, vergast, verdronken, doodgeknuppeld en op nog andere wrede manieren gedood. Om van hun pelzen bontjassen te maken. In België worden elk jaar in 19 kwekerijen 150 000 nertsen opgesloten in kleine draadgazen kooien van 80 cm x 30 cm x 30 cm (enkele schoendozen groot). Daarin vertonen ze uit frustratie en verveling neurotisch gedrag : voortdurend herhaalde, doelloze bewegingen, agressief gedrag, staartbijten en andere vormen van zelfverminking. Na acht maanden worden de nertsen vergast.

Ook in ons land moeten nertsen, die gekweekt worden voor bont, veelal in smerige en onhygiënische omstandigheden leven. Nergens is een zachte ondergrond voorzien, behalve in het slaapgedeelte. De nertsen steunen steeds met hun pootjes op de draadgazen ondergrond. Ze rennen heen en weer in de veel te kleine kooi en springen tegen de wanden op. Sommige nertsen vertonen zwaar neurotisch gedrag: ze draaien minutenlang met hun hoofd doelloos in het rond, zijn apathisch geworden of reageren nog nauwelijks.

Nertsen zijn wilde dieren. Hun leefgebied in de natuur bestrijkt 4km2. Daar leven nertsen solitair en vertoeven ze vaak in het water. In gevangenschap zitten ze opgesloten met 4 à 9 nertsen in krappe kooien zonder zwemwater of welke afleiding dan ook.

Meer informatie op www.gaia.be , hier kan je ook de andere affiches bekijken of downloaden.

(bovenstaande tekst komt uit de bijhorende campagnetekst.)


Reacties