9 november 2008

op naar de duizendjarige eik


fotomontage van "de duizendjarige eik" te Lummen

Het was vandaag een prachtdag om nog eens de natuur in te trekken. Ik had het idee opgevat om vandaag de "duizendjarige eik" van Lummen gaan op te zoeken. De luie zetel verlaten om naar een boom gaan te kijken, dat is niet iets waar iedereen meteen warm van liep. Maar eens aangekomen vonden de dochters het toch zo'n slecht idee nog niet.

De eik is aan de oosterzijde zwaar toegetakeld maar al bij al blijft het een mooie boom. Zeker op een herfstdag al de deze is een bezoek aan de vroegere rechtspraak-boom zeker de moeite waard: de bladeren zijn dan mooi kopergekleurd en het takkengestel is goed zichtbaar. Vooral de stamomtrek is indrukwekkend, ongeveer 6,30 meter las ik ergens. Hand in hand kwamen de dochters nog niet halverwege (foto rechtsboven).

De boom bevindt zich op de baan Meldert-Lummen. Momenteel is men de omgeving van de boom aan het opwaarderen en wordt er een natuurvriendelijke parking aangelegd evenals een kronkelige wandelpad tot aan de boom. Voor wie tot daar gaat toch even dit meegeven: de eerste grote eik die je tegenkomt, is NIET de duizendjarige eik. Die staat nog een eindje verder. Je kan het bezoek, net zoals wij deden, prima combineren (op zondag) met een bezoek aan het Sint Jansbergklooster in Zelem. Het bijhorend café is opgenomend in het boek 100 straffe cafés in Vlaanderen en heeft o.m. alle trappisten op de kaart staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.