architectuur boeit me altijd

het cadeau van gisteren: een mooi kijkboek en prima up to date

Die van ons weet altijd perfect met welk boek ze bij mijn verjaardag moet afkomen. Ging mijn grote liefde 20 jaar lang uit naar natuurboeken, tegenwoordig ben ik enorm geïnteresseerd in alles wat met (afwijkende) architectuur te maken heeft. Het begon met Hundertwasser en zo kwam ik terecht bij Gaudi en het 'ideale paleis' in Hauterives van postbode Cheval. En wie Gaudi zegt, zit midden in het Catalaans modernisme, de Jugendstil, de art nouveau en belandt sowieso bij Horta. En zo ging dat maar door tot ik nu alles moet weten over Gehry (het dansende huis in Praag, wow!), Piet Blom, Le Corbusier,... . Echt een fijne hobby en het is ondertussen duidelijk wat me vooral boeit: alles wat het "normale" links laat liggen en iedereen die in staat is betoverende gebouwen neer te zetten. Zo mooi dat ze bijna kunnen wedijveren met de pracht van de natuur.

Voor wie het niet moest weten: De Standaard geeft momenteel prachtige architectuurboekjes voor een prik weg (wel een bonnetje knippen!).

Reacties

elke zei…
Ik heb zwaar problemen met Ghery, die ontwerpt met flappen papier en karton en moet dan een een team ingenieurs aan het werk zetten om de boel recht te houden. Daardoor kost het ook geweldig veel geld. Ik hou meer van sobere, duidelijke zaken. Maar goed, elk naar zijn aard, anders zou het ook maar saai zijn nietwaar.

Gelukkige verjaardag trouwens. Al is het dan een dagje te laat, daarom niet minder gegund.
Muggenbeet zei…
@elke: ik ben een groot voorstander van het 'concept' dat je aanbrengt: laat kunstenaars, poëten, dromers, ecologisten, ... een idee op papier zetten (de grove schets zeg maar) en laat architecten het dan uitwerken zodat het 'recht blijft staan'. Fantasie en creativiteit mogen ook vanuit een andere hoek komen.
elke zei…
Ja, ik geef je geen ongelijk, hoor. Het is gewoon mijn ding niet. Ik ben meer een 'form follows function'-aanhanger. Wanneer de creativiteit de grens van functionaliteit overschrijdt, kan ik niet meer mee. In het geval van architectuur moet het leefbaar blijven, vind ik. Maar dat is uiteraard mijn persoonlijke mening.

En O'Ghery is een architect natuurlijk. Zonder ingenieurs zou hij nergens zijn en viel alles in elkaar. Ik heb trouwens zijn biografie-film gezien en ik werd er zenuwachtig van, ondanks het feit dat het best wel een sympathieke man is.

Verder heb ik uiteraard niks tegen het uiten van expressie en tegen creativiteit. Integendeel: het verdient een stimulans. Ik heb het gewoon lastig met kunstgrepen die een gebouw of een constructie recht moeten houden. En een bom geld kosten.

Nu, met dergelijke stromingen heb je altijd voor- en tegenstanders. Anders zou het een saaie bedoening worden.

(en nu heb ik vermoedelijk 5 keer hetzelfde gezegd).
Anoniem zei…
mug een archiegek in wording dat gaat wat geven ;) ik denk dat ik je specialiteit al ken "feestjes bouwen"
jim