2 september 2009

Bhumibol heeft me liggen

Na een bezoek aan een cafetaria in een Hasseltse sporthal stak er ineens een vreemde munt in mijn portefeuille. Het was een 2 euro lookalike die door mijn veel te groot vertrouwen in de rest van de mensheid rechtstreeks van de toog in mijn geldbeugel belandde. De grootte, de metalic kleuren en het gewicht kloppen maar het gebrild mannetje, de tempel en het geschrift zijn bij nader toezien hoegenaamd niet Europees. Kijk maar:

het vreemde muntstuk

Sommigen zouden kwaad reageren en spreken van bedrog en afzetterij -dat is het ook- maar ik vond het muntstuk vooral intrigerend en 'de toren' van een prachtige architectuur. Niettegenstaande het muntstuk door weinige automaten als vals wordt erkend, heb ik het omwille van zijn schoonheid nog steeds in mijn bezit. Ook al blijkt het na enig speurwerk slechts 0,21 euro waard te zijn.

Al heel wat vrienden en collega's hebben het stuk bestudeerd. De meesten denken dat het die 'Turkse valse' is waarover de pers enkele jaren geleden berichtte. Maar dat klopt niet. Het gebrild figuurtje is namelijk Rama IX, de koning van Thailand die we beter kennen als Bhumibol Adulyadej (°1927), de langstzittende monarch van de wereld. En die toren is natuurlijk Wat Arun Ratchawararam, ook wel “The Temple of Dawn” genoemd. Deze 79-meter hoge pagode is gebouwd in de Khmer-stijl en is één van de grote toeristische trekpleisters in Thailand.

Deze tempel aan de Chao Phraya River wordt veel bezocht. De inkom is er slechts 10 Thaise Baht.... oftewel het mysterieuze muntstuk. Geef toe, er zijn lelijkere manieren om opgelicht te worden.

6 opmerkingen:

Menck zei

Ik zou niet gewagen van oplichting maar van onwetendheid, aangezien het stuk in kwestie bij een vluchtige aanblik enorm sterk op een 2-euromunt gelijkt. Wel een hebbeding waar je op, pakweg, een rommelmarkt makkelijk... 2 euro zou kunnen voor krijgen.

[muggenbeet] zei

@menck: inderdaad, op ebay kan je O,21 euro in Baht verkopen voor ongeveer 2 euro ;)

de zeggenschap zei

Dat ruikt naar jenever. Teveel jenever.

zapnimf zei

Och, in het bazaarkarretje past alles.

Goya zei

Ik heb ook al zo'n muntstuk in handen gehad, en werd rood tot achter mijn oren toen een vrij verontwaardigde krantenverkoper me erop wees dat het geen echt twee Euro muntstuk was.
Gelukkig bleek mijn bancontactkaart geen kredietpasje van een attractiepark

Leen zei

mooi speurwerk!