18 juni 2007

waar blijft de krokodil?


Ons schattig lieveheersbeestje wordt bedreigd. Aziatische lieveheersbeestjes, die werden ingevoerd als biologisch luizenbestrijdingsmiddel in de tuinbouw, ontsnapten uit de serres en blijken nu agressievelingen te zijn die onze inheemse lieveheersbeestjes oppeuzelen.

De brulkikker, omwille van zijn geloei ook wel rundkikker genoemd, verorbert ondertussen al wat beweegt in de Kempische natuurgebieden: de bruine en groene kikker, salamanders, kleine vogels en knaagdieren. Heel wat vijvers zijn compleet leeg gevreten. Zelfs vissen zouden de geest geven omdat de oversekste "jumbokikker" niet erg kieskeurig is als het op rampetampen aankomt.

Exotische gifspinnen blijken nu toch te overleven in ons klimaat. Uitkijken dus. De kanalen zwemmen vol roodwangschildpadden. Ons oranje eekhoorntje moet naar 't schijnt ook het onderspit delven wanneer de grijze eekhoorn in de buurt is. De boomklever, een kleine inheemse spechtachtige, vindt geen holen meer omdat de papegaaien hem voor zijn. En vandaag hoor ik dat er zelfs vale gieren uit de Pyreneeën in Vlaanderen (én Tessenderlo) gespot zijn.

Hoe langt duurt het nog tot we kennismaken met de anaconda of een krokodil?

Maar nog een belangrijkere vraag: hoe geraken we van die verstorende exoten weer af? Uitroeien, onvruchtbaar maken, intomen,.... ? Ik weet het niet maar een goed begin zou toch al zijn dat iedereen afziet van de onbezonnen aankoop van uitheemse diersoorten om ze nadien te dumpen in de vrije natuur. Doe dus gewoon en gebruik je gezonde verstand. Er zijn betere manieren om op te vallen.

Voor geïnteresseerden: lijst van invasieve soorten in België.

5 opmerkingen:

Alcyon zei

Alle ietwat radicale uitroeiingsplannen stuiten algauw op furieus protest van 'dierenliefhebbers'. Ik zet het tussen aanhalingstekens omdat ze in mijn ogen door de bescherming van die exoten onze inheemse dieren helemaal niet 'lief hebben'. Dat laatste zet ik dan weer tussen aanhalingstekens omdat ik het in propere zin bedoel, verwijzend naar het woord dierenliefhebber... Ja zeg, ge snapt me wel...
Van die fanatiekelingen die nertsenkwekerijen binnendringen om de kotjes open te zetten en er niet bij stilstaan dat ze daardoor dozijnen exotische roofdieren loslaten op het argeloze vogelbestand in de buurt, krijg ik ook het zuur...

beertje zei

Dat men die brulkikker nu maar snel massaal afslacht en de vele kadavers op een hoopje gooit: prima voedsel voor de 10 hongerige vale gieren die in Tessenderlo gesignaleerd zijn.

Elsbabbel zei

Ik vrees dan niets nog helpt.
We zullen er ons wellicht moeten bij neerleggen dat binnen onafzienbare tijd palmbomen in onze tuin gaan groeien . Hoe hard we ook gaan brullen, we hebben het ons nu éénmaal zelf aangedaan.
So, don't shoot the pianist, blame yourself !

Al Qeitel zei

Ik kan amper wachten op de eerste ringstaartmaki's.

Kareltje zei

... en pirañas in de zwemvijver lijken me ook wel leuk!