3 maart 2021

nectar

 

Je las het ongetwijfeld ook, er vliegt al 't een en 't ander rond maar de beestjes vinden nog geen nectar. Dat probleem heeft zich hier ook enkele dagen gesteld omdat onze krokussen reeds uitgebloeid waren maar intussen is de natuur ter hulp gekomen en zijn er nieuwe nectarbronnen beschikbaar. De kleine maagdenpalm is zo'n snelle bloeier en je ziet de hommels en de citroenvlinders er graag op vertoeven. Ook de paarse dovenetel staat in de bloei en biedt nectar aan. Een heester die heel veel bezoek krijgt, zowel van aardhommels (foto boven) als van steenhommels (foto onder), is de mahoniestruik. In ons geval zijn dat 2 Mahonia x media.

Ik zie ook heel wat hommels landen op de bloemen van de toverhazelaars. Lang vertoeven ze er niet maar ze worden er blijkbaar toch door aangetrokken. Veel nectar of pollen vallen er niet te 'rapen' want in de imkerlijst die ik gebruik, staat dat de Hamamelis een nectarscore heeft van 1/5. Sinds gisteren is de redding nabij want de Prunus-familie komt in de bloei. Hier zijn dit de kerspruimen en de sleedoorn, beide met de maximumscore van 5/5. Boeiend om het allemaal te volgen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.