29 juli 2020

wat een wesp!


Deze nieuwe wesp voor onze tuin vond ik aan het bijenhotel. De lange legboor maakt al meteen duidelijk wat het beest daar komt doen. Het vrouwtje komt er haar eitjes leggen. Niet in een leeg bamboestokje maar wel in eentje dat al 'bezet' is door eitjes van solitaire bijen. Het plan is dat haar larven de bijenlarven oppeuzelen en zo een stevige eerste maaltijd hebben. Zo'n bijenhotel trekt naast solitaire bijen ook heel wat parasitaire insecten aan.

Bijzondere kenmerken van deze wesp zijn naast de extreem lange legboor, het witte uiteinde ervan en de vreemde plek waar het achterlijf begint, namelijk bovenop de 'rug'. Dat brengt ons bij de hongerwespen, meer bepaald de Gasteruption jaculator. Vorig jaar werden er 15 stuks ingegeven op waarnemingen.be, dit jaar toch al zo'n 40. Het is toch verbazingwekkend wat er allemaal rondvliegt. 


3 opmerkingen:

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.