4 juni 2020

opkikkers bij droogte en stank

Binnen enkele uren zou het volgens buienradar eindelijk beginnen te regenen. Laar maar komen. De natuur kan een stevige, verfrissende douche goed gebruiken. In de eigen tuin valt het al bij al nog mee, de problemen situeren zich vooral op kruidlaag-niveau, in het bijzonder bij de vaste planten die recent werden toegevoegd. De regenput is wel leeg en de zwemvijver die hier als reservebassin wordt aangesproken, is ook al 40 cm gezakt. De regenval is niet meer wat een mens mag verwachten. Ik kan je gerust vertellen dat de aanhoudende droogteperiodes en extreme temperaturen een domper zijn op mijn tuiniersvreugde. Planten die in leven blijven, dat is niet hetzelfde als planten die floreren, het beste van zichzelf tonen.

De voorbije dagen heb ik wel wat interessante tuinbewoners kunnen spotten, al waren er ook weer mindere momenten: alweer drijfmestaanvoer, een erg lawaaierige en stofwolkenrijke Pinksteren en pinkstermaandag en vreselijke stank van een vuurtje-stook-buurman. Maar goed, ik laat je enkele mooiere beelden zien. De korte uitleg vind je onder de foto's.


Foto 1: krabspin in een bloemkornoelje. Zodra de echte bloempjes openstaan, zijn de insecten van de partij en dus ook... de krabspinnen.
Foto 2: zwartip-smalboktor op bloemkornoelje (Cornus kousa 'China Girl').
Foto 3: Mordellochroa abdominalis, een kever uit de familie van de spartelkevers. Een nieuwe soort voor onze tuin.
Foto 4: eindelijk nog eens een kleine vos gespot en gelukkig eentje die niet mensenschuw was en zich met gemak liet fotograferen. Zo jammer dat ze slechts zelden te zien zijn want het is een heel mooie vlinder.
Foto 5: de geringelde smalboktor op bloemkornoelje. Ik zie er dit jaar heel veel van.
Foto 6: een van de allermooiste insecten die hier hun stek gevonden hebben, de goudwesp. De beeldherkenner geeft aan dat het de Chrysis immaculata betreft, en moest dit kloppen dan is dit een zeldzame soort.
Foto 7: de voorbije week aanbeland met een drietal, het groot dikkopje. Een klein rossig vlindertje met haakantennes.

Voila, nu duimen op regen. Bewolkt is het al. "90% kans op neerslag".... dat belooft, maar het zou niet de eerste keer zijn dat we hier tot de 10% droogblijvers behoren.



13 opmerkingen:

  1. Wij hebben net een beetje regen gehad, de planten zijn blij met elke druppel.
    Stank en stofwolken hebben we ook in het hoge noorden, misschien gaan de boeren nu nadenken wat ze zelf veroorzaken.

    Gr Jan (Wilde een Tuin)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Jan: er bestaan wel boeren die over een lerend vermogen beschikken en intussen hun land 'anders' bewerken maar de meesten zijn gewoontedieren (zoals onderricht door onder meer de Boerenbond)en gefocust op maximumproductie ten koste van de rest. Intussen moeten duizenden tonnen aardappelen (bijvoorbeeld) vernietigd worden wegens overschot. Vergif blijft intussen wel in de natuur. Nog veel werk aan de winkel. Maar ik hoop met je mee dat ze intussen tot inzicht zijn gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik hoop dat de druppeltjes jullie intussen ook bereikt hebben.
    En inderdaad, er zijn zeker individuele boeren die 'het licht' intussen gezien hebben.
    (Ik blijf ze leuk vinden, die kameleonspinnetjes...)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weerom prachtige foto's!
    Ondertussen regent het hier al een tijdje, zacht maar gestadig. Voor de tuin helaas van zo goed als geen enkele betekenis.
    En ja, het is zoals je zegt: een domper op de tuiniersvreugde.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @annetanne: ik heb een dubbel gevoel bij die kameleonspinnen (krabspinnen). Ze doden hier echt wel veel bijen en vlinders. Ik heb er soms al uit de bloemen gekegeld al weet ik dat dat geen zier uitmaakt. Ze zitten overal. Ik zou ze liever vinden als ze vegetariër waren :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @menck: het is hier nat, meer niet. Echt geregend heeft het nog steeds niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier vandaag 6 mm regen gehad.
    Mooie foto's. Die kameleonspinnen vangen inderdaad heel wat insecten...
    De Kleine Vos is een prachtige vlinder, ik herinner me nog uit mijn jeugd dat dat een zeer frequent voorkomende vlinder was (meer dan bvb atalanta)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Trouwens, het betere werk is voor morgen. Uw zwembad gaat niet vol zitten, maar er wordt 10 mm voorspeld door het KMI. Het Amerikaans weermodel voorspelt zelfs 15-20 mm voor jou (en mij). Maandag zou er nog eens 5 mm volgen.

    Met 25 mm regen op die drie dagen, heb ik een 4000 l extra in de regenwaterput.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @fruitberg: dat zou mooi zijn. Laat het maar komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja, die drijfmestaanvoer, ik kan me daar ook zo aan ergeren.
    Ik denk aan het aanleggen van een zwemvijver. Heb jij tips voor mij?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @groengenot: geef op de blog bij zoeken "zwemvijver" in en je kan ons proces grotendeels volgen. Ik ben zelf gestart na het lezen van het boekje zwemvijvers van Jean Vanhoof. eigenlijk staat daar alles duidelijk in. Een vriend van mij is er momenteel ook mee aan de slag.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hele mooie foto's weer, Ludo!
    Maar je brengt het treffend onder woorden.
    Het valt niet mee om planten te zien, die maar net in leven blijven in plaats van florerende planten.
    En, net als bij jou, stervende of gestorven planten: bij ons de al gemaltraiteerde Metasequoia en een boerenjasmijn. Tja, blijven we zulke droge seizoenen houden de komende jaren?
    Of komen er toch weer nattere jaren?
    Lastig is het om onze plantenkeuze te bepalen.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.