18 juni 2020

kastanje met gaatjes


Deze zaailing-kastanje lijkt wel op een kaas met gaatjes. Gehageld heeft het hier niet, goed geregend wel maar dat heeft er deze keer eens niks mee te maken. Hier is een behangersbij aan het werk geweest. Wat later landde de 'dader', de grote bladsnijder.


Op de foto's zie je hoe de grote bladsnijder (vrouwtje) met haar kaken stukjes blad afsnijdt van de kastanje. Dit stukje blad wordt vervolgens opgerold weggevlogen naar het nest waar het als binnenbekleding dient.


De grote bladsnijder heeft in de natuur enkele vijanden (parasieten). Hierbij zijn een aantal kegelbijen, de bijenwolf en de muurrouwzwever. Deze laatste vond ik onlangs aan ons bijenhotel.

muurrouwzwever aan het bijenhotel


4 opmerkingen:

  1. Die muurrouwzwever heb ik onlangs ook betrapt aan ons bijenhotel. ‘k Vind het wel een mooie vlieg maar niet zo’n toffe đŸ˜‰

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke foto's weer. Ik vind het ook grappig hoe zo'n behangersbij een plant uit lijkt te kiezen en daar blijft naar terugkeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig hoe die bladsnijder aan het werk is. Goed geschoten.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.