22 mei 2019

de behaarde bijenwolf


Vandaag vond ik op een Viburnum nog eens een nieuwe soort voor onze tuin. Het is de behaarde bijenwolf (Trichodes alvearius). In tegenstelling tot de gewone bijenwolf (Trichodes apiarus) ontwikkelen de larven van deze soort zich niet in de nesten van solitaire bijen of de honingbij maar wel van graafwespen. Hij eet daar de larven en poppen op. Hij is ook veel zeldzamer dan de gewone bijenwolf. Bij soortenbank.nl staat te lezen  "het is niet zeker dat deze soort nog in Nederland voorkomt." In Vlaanderen zijn er wel enkele waarnemingen.

3 opmerkingen:

 1. Mooie waarneming. Altijd leuk om dat beestje dan ook te kunnen identificeren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dat men dan naar het verre Afrika trekt om op safari te kunnen gaan.
  Jij leert het ons doen in onze eigen tuin!­čśŹ

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @fruitberg: met een goede natuurgids komt men al ver bovendien maakt waarnemingen.be het tegenwoordig erg gemakkelijk: foto uploaden en de determinatie volgt automatisch (meestal juist).

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.