Pagina's

21 augustus 2019

struikheide in bloei


Midden augustus, dan staat de struikhei (Calluna) in bloei en wie dat paarse landschap lief is, trekt er dan op uit. In mijn eigen gemeente hebben we enkele mooie gebieden met struikhei. Ik deed een kleine wandeling rond pinnekenswijer, een natuurlijk ven niet ver van de parking van Gerhagen. 


De heide stond op zijn mooist en dat zag je ook aan de vele bijen die er vertoefden. Maar er was nog veel meer te zien. Veel heidelibellen, de tengere pantserjuffers die er al jaren hun stek hebben, een groep distelvlinders en misschien nog het meest indrukwekkend, de vliegende blauwe sprinkhanen (blauwvleugelsprinkhaan - Oedipoda caerulescens). Onopvallend op de grond maar als ze wegspringen komt het blauw tevoorschijn. Ik zag ze gisteren vier tot vijf meter ver wegvliegen. Geweldig.


Pinnekenswijer is niet goed aangegeven als je in Gerhagen wandelt. Je geraakt er het best als je vanaf de parking het fietspad richting Averbode volgt en aan het kruispunt met de visvijver naar rechts gaat. Voorbij het eerste dennenbos slaat er een kleine voetpad schuin rechts af. Dit is het wandelweggetje naar Pinnekenswijer. Moet je zeker eens doen.


20 augustus 2019

bruine winterjuffer



Deze middag trof ik deze bruine winterjuffer aan. Het is de eerste maal dat ik hem in onze tuin zie. Volgens de Veldgids 'Libellen van Europa' is hij in Nederland vrij algemeen en in België vrij zeldzaam. Deze winterjuffer komt voor in goed begroeide stilstaande wateren. Hij overwintert als imago en dat is uitzonderlijk. Er vlogen vandaag ook verse blauwe glazenmakers rond.


nog niet volledig uitgekleurde blauwe glazenmaker


17 augustus 2019

druiven aan de voordeur


Iets meer dan twee jaar geleden werd de druivelaar in de voortuin naar boven geleid  te vervanging van een bruidssluier. De blauwe druif in kwestie, waarvan ik de precieze naam nooit geweten heb, heeft het daar pal op het Zuiden erg naar zijn zin. De betonnen balk die hij moest bekleden, toch zo'n 8 lopende meter, is intussen overwonnen en de druiven zijn bijna plukklaar. De trossen uitdunnen (krenten) doe ik niet. Ik knip wel wat bladeren weg zodat de druiven meer zonlicht krijgen. De smaak is prima. 


14 augustus 2019

schuilen als het regent


Gevonden in een teunisbloem



regen geeft energie


De regen van gisteren gaf me zoveel energie dat ik goesting kreeg om eens serieuze fysieke arbeid te leveren. In de deugddoende regenbui ben ik een nieuw tuinpad beginnen aanleggen om een wat vergeten en donkere uithoek meer in de verf te zetten. Een oude Japanse esdoorn werpt lichte schaduw op het pad. Rond deze Acer heb ik een groep van 15 Liriope muscari (leliegras) aangeplant die op dit moment in bloei aan het komen zijn. Aan de andere kant van het pad probeer ik 2 nieuwe grassoorten uit. Het gerooide hout wordt gehakseld en verdeeld over het pad.


Het nieuwe pad is een binnendoorweg naar de veldkapel.




13 augustus 2019

fotosessie met Franse veldwesp




© Ludo Rutten
Fotosessie meteen na regenbui, decor: kogeldistel



slankspriet randwants

De zeldzame wants in Canadese guldenroede
Ik was bezig met kleine wespen en een bijenwolf te fotograferen. Er zat ook een wants in de guldenroede die me er op het eerste zicht toch wat anders uitzag dan diegene die ik ken. Je kan altijd bijleren daarom liet ik de wants determineren door de 'computer' van waarnemingen.be. De Slankspriet Randwants - zeldzaam was het verrassend resultaat. Een beestje dat nog maar sinds 2015 in België waargenomen wordt. Precies daarom twijfelde ik aan mijn vondst maar intussen werd de waarneming bevestigd door een deskundige validator.


11 augustus 2019

boomblauwtje


Boomblauwtjes zijn kind aan huis.
Meestal vind ik ze terug in de grote kattenstaart
maar ze tanken ook bij in Echinacea.
De groep Spaanse vlaggen is ook nog steeds present.
Tijdens een korte tuinwandeling vloog nog eens een lieveling op.
Dat was lang geleden. 


8 augustus 2019

Vanessa cardui

Elders zijn er heuse invasies van distelvlinders. Hier niet. Heel af en toe krijg ik er eentje te zien, zoals vandaag. Hij laafde zich aan de bloemen van een witte vlinderstruik. Ik zei het ongetwijfeld al eerder maar de onderkant van de achtervleugels blijf ik een artistiek juweeltje vinden.

 Distelvlinder onder een blauwe lucht

distelvlinder drinkend van Buddleja-nectar.



nieuwe soort


Zojuist bij toeval een gestippelde houtvlinder gevonden. Hangend aan een takje, net voor een granieten traptrede van de vijver. Het is een prachtige nachtvlinder met een 'mantel' zoals alleen heel rijke koningen zich kunnen veroorloven. De vleugels lijken wel op die granieten trede wat voor een goede camouflage zorgt. De rupsen leven in takken en stammen van jonge bomen (appel, es, sporkehout, beuk, ...) en kunnen daar schade aanrichten. Net als de wilgenhoutvlinder behoort deze gestippelde houtvlinder tot de houtboorders.





6 augustus 2019

fors toegenomen

Op dit moment is de meest voorkomende vlinder in onze tuin .... de Spaanse vlag. Wie had dat ooit gedacht? Van andere vlinderliefhebbers hoor ik gelijkaardige geluiden. Deze week zag ik 6 Spaanse vlaggen die urenlang vertoefden in koninginnenkruid en vlinderstruik. Af en toe vliegen ze rond en dan zie je goed wat een mooie (nacht)vlinder het is. 


Een Spaanse vlag in Eupatorium



5 augustus 2019

baltsvlucht



Kleine koolwitjes aan het werk



4 augustus 2019

de keizersmantel




Vandaag landde voor de eerste maal een keizersmantel in de tuin.
De keizersmantel leek te genieten van de nectar van een witte vlinderstruik.
Uiteraard ben ik blij met deze verschijning.



nieuwe look



De oude toverhazelaar die hier elke winter pronkte, was morsdood. Deze week ruimde ik hem op evenals enkele uitgeleefde sneeuwbessen die hem omringden. Omdat we in de zomer schaduw wensen op ons glazen dak, plantte ik er een paarse trompetboom (Catalpa x erubescens 'Purpurea'). Toen we pas gebouwd hadden, kochten we een Catalpa bignonioides 'Aurea' maar deze bezweek snel van de verwelkingsziekte (1991 - achtertuin). We hopen dat deze mooie kruising nog een lang leven tegemoet gaat.


De vrije ruimte werd benut om kleur in te brengen en tegelijkertijd de bijen en vlinders te verwennen.Ik kon 7 grote potten Eupatorium op de kop tikken en tijdens het planten ervan verschenen de eerste vlinders al. Voorts staan er nu ook kogeldistels (uit de eigen tuin), een vlinderstruik, trompetkruid (Strobilanthes "Bicolor"), paddenlelies, een engelwortel, een Perovskia en dropplanten. 

Door het weghalen van de groep oude sneeuwbes (in de tuin staan er nog heel wat want het is en blijft een zeer goede insectenlokker) zijn nu ook de vele cactussen van die van ons zichtbaar. De klimplant links van het raam is een erg vitale Clematis vitalba.


2 augustus 2019

binnen en terug buiten


Vorige week zat er een Spaanse vlag in de badkamer. Vandaag hing er één in de gordijnen van de living. Voorzichtig werd hij/zij gevangen en vervolgens terug de vrije wereld in gelaten. Dit tot grote blijdschap van de jongste dochter want zij heeft schrik van vlinders en motten. Sinds een maand zitten hier rond het huis 2 van die Spaanse vlaggen. Ook in het kastanjebos fladdert er een rond.