28 februari 2017

zo lust iedereen witloof

een schep uit de ovenschotel

Echt bitter smaakt de witloof van tegenwoordig niet meer. Toch krijg ik het hier aan geen enkel gezinslid verkocht. Tot ik, al improviserend, een veggie-ovenschotel prepareerde die wat op groentenlasagne geleek en meteen zo lekker werd bevonden dat 2 dochters een grote portie meenamen naar hun kot. Ik heb natuurlijk verzwegen dat er witloof in zit en -gezien de voortkabbelende stilte- neem ik aan dat ze het nog steeds niet doorhebben.

Deze ovenschotel is heel gemakkelijk te maken. Als ik het kan, kan iedereen het.

De diepe kom werd gevuld met 2 lagen. De onderste laag waren resten gekookte aardappelen en champignon-roomsaus die ik door mekaar mengde. Hierop strooi je verbrokkelde sojaburgers ('miniburgers') en wat gemalen kaas. Ik gebruikte wat in huis lag: een zak met een mengeling van Grana Padano, Gouda en Emmenthal.

De tweede laag bestaat uit in een pan gaar gestoofde witloof (2 stronken) en 1 grote zoete patat die in kleine fritjes werd gesneden. Ik kruidde dit af met peterseliezout, wat peper en natuurlijk muskaatnoot.

De gevulde schotel werd overgoten met bechamelsaus (op basis van roux en 2/3 sojaroom en 1/3 melk), verrijkt met 1 ei en een halve zak van dezelfde kaasmengeling. Als de saus klaar is, meng ik er nog fijn gesneden ajuinpijpjes door. Tenslotte zet je de schotel 20 tot 25 minuten in een hete-lucht-oven op 180 °C. Proberen maar.


5 opmerkingen:

 1. Haha oei, ik had het echt niet door!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En 't is verdorie nog zo lekker witloof. De reactie hierboven spreekt boekdelen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En da's nog zoooo lekker! Grappig dat ze het niet doorhadden/hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vindt het heerlijk, het mag zelfs wel wat bitterder. Wij eten het ook vaak als salade.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.